Wat is osteopathie?

Osteopathie is een geneeswijze die zich bezighoudt met het herstellen van het evenwicht binnen het lichaam; blokkades die door verschillende oorzaken kunnen ontstaan worden dan opgelost. Een gezond lichaam kan onevenwichtige situaties eenvoudig zelf herstellen, dus zonder blokkades kan het zelfregulerend mechanisme van het lichaam weer naar behoren functioneren.

Het autonoom zenuwstelsel is een van de oudste mechanismen in een zoogdier dat zorgt voor het behoud van het lichaamsevenwicht. Dit stelsel is onderverdeeld in een sympaticus en een parasympaticus:

  • De sympaticus is vooral overdag actief en reguleert onder andere de bloeddruk, doorbloeding van spieren en organen, activeert het immuunsysteem, verbetert het zichtvermogen en zorgt voor alertheid.
  • De parasympaticus is de tegenhanger en zorgt voor rust en herstel. Deze is vooral actief in slaaptoestand. De parasympaticus is voornaam in herstelmechanismen van het lichaam.

Als de situatie zich voordoet dat deze twee systemen blijvend uit balans raken, gaan zich op termijn lichamelijke problemen voordoen. Een blokkade is geboren.

Een blokkade kunt u zien als een lokale zone met verhoogde spierspanning (tender point) of een orgaan die uit zijn bewegingspatroon is gehaald. Deze verhoogde spanning staat ook in het centraal zenuwstelsel genoteerd. Door osteopathie wordt dit geheugen in het centraal zenuwstelsel gewist. Daarna ontspant de spier zich weer en herwint het orgaan zijn bewegingspatroon. Zuurstof kan weer aankomen, afvalstoffen kunnen weer afgevoerd worden en het immuunsysteem normaliseert. Alles stroomt weer.

Redenen om osteopathie te doen:

Hond
– Bij stijf- en stramheid
– Als deze geopereerd is geweest
– Als deze zijn nek niet meer of slecht kan buigen
– Bij rugpijn
– Bij maag- en darmklachten
– Als deze de auto niet meer in kan springen
– Preventief bij sporthonden, kleine kans op blessures
– Als preventieve geneeskunde

Paard
– Bij kreupelheden
– Als deze niet nageeflijk is
– Bij een scheve stand
– Bij slecht springen
– Bij buikpijnen

Consult
Tijdens het consult behandelen we honden en op huisbezoek (sport-) paarden. Dierenarts Erwin van Gijtenbeek zal de problemen in kaart brengen en een behandelplan met u bespreken en bij akkoord uitvoeren. Het eerste consult duurt 45 minuten (intakegesprek + consult) en een vervolgconsult 30 minuten.