Nieuws Video series

Voedsel allergie/-tolerantie of incompatibiliteit????

Alimentair geïnduceerde aandoeningen (A.G.A.)

 

 

Heb je wel eens gehad dat je hond plots diarree had.  Of plots braakte? Of je hond heeft last van zijn of haar huid. Zoals jeuk, rode plekken onder de oksels en in de liezen. Regelmatig last van hot spots. Terugkerende oorontstekingen en regelmatig last van ontstoken anaalklieren en oren. Je hond heeft een vette naar “hond’ ruikende vacht en verhaart het gehele jaar door.

Reguliere diergeneeskunde lost dit op door de symptomen te bestrijden. Antibiotica, prednison en hypoallergenel brok voeding wordt geadviseerd. Je hond verbetert (vaak tijdelijk) maar de oorzaak blijft aanwezig. De ongewenste afweer is nog steeds actief en de oorzaak van de klachten. Niet een ideale situatie voor je hond. Bovendien bevat hypoallergene brok ook Maillard reacties, granen, aardappelen en vele additieven.

Uiteraard is een gedegen klinisch veterinair onderzoek nodig. Om uit te sluiten of er oorzaken als parasieten en of bacteriën aanwezig zijn. Zijn die de oorzaak dan moeten deze eerst aangepakt worden.

Vaak wordt er gesproken over een voedselallergie. Maar is dit in veel gevallen wel zo? Een voedselallergie en een voedselintolerantie zijn wel degelijk verschillende dingen en moeten anders benaderd worden.

Voedselallergie

Wat veel mensen denken is dat een voedsel incompatibiliteit hetzelfde is als een voedsel allergie, maar dit is dus niet zo. Bij een voedselallergie reageert het afweersysteem van je hond heel heftig op bepaalde voedingseiwitten.  De eiwitten die een reactie veroorzaken worden “allergenen”  genoemd. Dus als je hond allergisch is voor bijvoorbeeld kippenvlees is het kippen eiwit een allergeen. In dit geval zal je hond  gelijk de strijd aangaan met dit allergeen De afweer van het lichaam van je hond ziet dit allergeen als “gevaar” en er komt “histamine” vrij in de bloedbaan en weefsels.. Door de stof histamine krijgt je hond dan de allergische klachten, zoals irritaties aan de huid, ogen, luchtwegen, maagdarmkanaal en hart- en vaatklachten, bulten op de huid en zo meer…. Bij een allergische reactie op voedsel komen IgE antistoffen vrij en is er een directe reactie na voedsel inname.  Rode ogen, boeren, zuuroprispingen, hartritme problemen tot anafylactische shock aan toe kunnen dan het gevolg zijn.. Dit zijn de allergische reacties op voeding en ontstaan direct na de inname van deze allergenen.

Voedselincompatibiliteit

Zoals je hierboven al las is een voedselincompatibiliteit weer anders dan een allergie. Een voedselincompatibiliteit is namelijk een niet-allergische reactie op voeding die je je hond geeft. Wat anders hieraan is, is dat wanneer je hond ergens incompatibel voor is hij of zij een bepaald verteringsenzym in het lichaam mist. Dit enzym moet weer een bepaalde stof verteren in de voeding van je hond. Je hond heeft niet voor alle voedingsstoffen een verteringsenzym of voldoende verteringsenzymen.

Er komen dus incompatibiliteit klachten wanneer je hond dit specifieke verteringsenzym mist en het lichaam de voeding die het enzym zou moeten verteren, niet produceert.  De voeding wordt nu niet verteerd in de darmen van je hond. Doordat de voeding niet verteerd wordt, gaat deze niet opgenomen worden in de bloedbaan. Deze onverteerde voeding gaat nu gefermenteerd worden door de in de darmen aanwezige bacteriën (het microbioom).  De ontstane rottingsstoffen maken de darm lek ( Leaky Gut Syndrome).  Zo komt de inhoud van de darm in contact met de afweer van de darm. De daar bevindende B- en T lymfocyten worden geactiveerd en gaan onder andere IgM antistoffen maken met een cascade aan andere ontstekingsstoffen.  Deze immunoglobulinen en ontstekingsstoffen komen in de interstitiële weefsels en bloedbaan terecht. Zo ontstaan dan de klachten hierboven beschreven die tot 6 weken na inname van de voeding kunnen ontstaan.

Een voorbeeld

Bijvoorbeeld bij een lactose-intolerantie bij de mens maakt het lichaam het enzym lactase niet of te weinig aan. Lactase is een enzym die voor de vertering van melksuiker (lactose) zorgt. Wanneer dit enzym niet genoeg aanwezig is, heeft iemand dus een lactose-intolerantie en krijgt last van klachten als winderigheid, diarree, verstoppingen en buikpijn. Daarnaast kan een intolerantie ook ontstaan door stoffen die al in het voedsel zitten, zoals histamine of tyramine. (zitten veel in kaasproducten) Het woord intolerantie moet eigenlijk incompatibiliteit zijn.

 

Voedsel intoleranties
Dit zijn reacties van de afweer van je hond op stoffen in de voeding waar je hond een biochemische hinder van heeft zoals alle geur, kleur en smaakstoffen. Conserveringsmiddelen en synthetische anti oxidanten. Hieronder geef ik een kleine onderverdeling.

  • Farmacologische reactie

Een andere oorzaak zijn farmacologische reacties. Wanneer je hond een farmacologische reactie heeft op voedsel, komt dit doordat het lichaam van je hond een reactie geeft op de werking van een voedingsstof. Het lichaam reageert abnormaal op deze voedingsstof en veroorzaken zo klachten. Neem als voorbeeld cafeïne bij de mens, wanneer iemand een kopje koffie drinkt en hierna hartkloppingen krijgt, kan dit een farmacologische reactie zijn. De klachten ontstaan pas na een inname van een bepaalde hoeveelheid van de voedingsstof. Deze reactie heeft een grensvlak met een vergiftiging.

  • Overgevoeligheidsreacties

Als laatste hebben we de overige overgevoeligheidsreacties. Dit zijn overgevoeligheidsreacties waarvan de niet bekend is wat precies de oorzaak is. Wat vaak voorkomt onder deze vorm van intoleranties, zijn intoleranties voor kleurstoffen en conserveermiddelen. Kleurstoffen worden vaak als extraatje toegevoegd aan voedingsmiddelen. Kleurstoffen zorgen er namelijk voor dat de kleur van een product er mooier uitziet en zo een aantrekkelijker product wordt. Conserveermiddelen zijn net als kleurstoffen een extra stof dat wordt toegevoegd aan voedingsmiddelen. Hier worden geen afweerstoffen geproduceerd.

 

Naast dit alles heeft voeding ook een energetische waarde die van belang is in het ontstaan van klachten. In een volgend deel zal ik deze bespreken.

 

               Voeding is je medicijn en je medicijn is voeding”
Hippocrates ca. 460 v.Chr. –, 370 v.Chr.

 

In onze Sterkliniek Any Animal behandelen we veel van deze klachten. We werken hier samen met een innoverend  laboratorium  Dit laboratorium die kan onderzoeken uit een bloedtest welke van de 42 onderzochte voedingsmiddelen voor je hond wel of niet een voedselincompatibiliteit geven en of er candida albicans storend aanwezig is.

Veertien dagen na de bloedtest is de uitslag bekend. Samen met dierenarts Erwin van Gijtenbeek wordt dan een receptuur gemaakt die past bij je hond. Eerst gaan we de darm reinigen en ontdoen van alle onverteerde voedingsresten in de darm.  Zo voorkomen we verdere rotting. We gaan de darm (leaky gut) repareren zodat voeding niet meer bij het immuunsysteem kan. Aansluitend het microbioom van de darm opbouwen en de juiste geteste voeding inzetten. 

Je gaat dus wel zelf de voeding samenstellen voor je hond. Dat is de consequentie. Soms komt er een uitslag waarbij één van de mixen van CarniVoer gebruikt kunnen worden. Dat is enkel makkelijker.

De maaltijd van je hond gaan samenstellen doe je met de hulp van dierenarts Erwin van Gijtenbeek en dat went snel. De beloning is dat je hond vrij raakt van klachten als diarree, braken of huidaandoeningen,…… In onze kliniek hebben we een succespercentage van 85% behaald met deze methode.

Blijvende gezondheid voor je dier creëren door je de juiste informatie te geven is de missie van Sterkliniek Any Animal

Mocht je nu meer willen weten neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie. 072-5339336.

 

Referentie:

https://publications.waset.org/9998901/pdf

craig2018