Röntgenfoto’s:
In onze praktijk werken wij met digitale röntgen. Dit heeft als voordeel dat de beelden direct te zien zijn en wij zo sneller uw huisdier kunnen helpen. Röntgen is een mooie techniek om allerlei afwijkingen aan botten vast te stellen. Ook kan het gebruikt worden als uw huisdier verdacht wordt van het hebben van een longafwijking, inwendig letsel na een ongeval, of het eten van een vreemd voorwerp. Tevens is het mogelijk om het aantal pups of kittens bij een drachtig dier te bepalen.

Vaak maken we de opnames zonder verdoving. Als uw huisdier zich verzet, de specifieke houding te lastig is of de verwonding te pijnlijk, dan zullen we kiezen voor een lichte verdoving (roesje).

Officiële Heupdysplasie (HD) en Elleboogdysplasie (ED) röntgenfoto’s:
Heupdysplasie en Elleboogdysplasie zijn enorm nare aandoeningen voor uw hond; het betekent namelijk levenslange kreupelheid en pijn. Om deze aandoeningen uit honden te krijgen is wettelijk ingevoerd dat officiële dekkingen met stamboom enkel kunnen plaatsvinden na een röntgenologische controle van de heupen en ellebogen. Op deze manier probeert men te voorkomen dat aangetaste honden zich voortplanten en zo de ziekte in deze dieren onderhouden wordt.

Bij Any Animal is dierenarts E. van Gijtenbeek gekwalificeerd door de Raad van Beheer om deze officiële opnames te maken. Vanwege de specifieke houdingen krijgen alle honden een lichte verdoving (roesje), zodat er zo min mogelijk stress is en de röntgenfoto’s perfect zijn voor de strenge eisen die de commissie stelt. De opnames worden door de dierenarts opgestuurd naar de Raad van Beheer, afd. GGW. Deze instantie stuurt dan een factuur voor de beoordelingskosten aan de eigenaar. Zodra deze betaald is wordt de foto beoordeeld, waarna de eigenaar schriftelijk een uitslag op certificaat krijgt. Wat belangrijk is om mee te nemen zijn de stamboompapieren en het dierenpaspoort.

Echografie:
Echografie werkt met geluidsgolven en is niet schadelijk. Deze geluidsgolven worden uw huisdier ingestuurd, weerkaatsen en worden dan weer opgevangen. De weerkaatste geluidsgolven worden door het echoapparaat omgezet in een beeld. Op deze manier kan bijvoorbeeld dracht, veranderingen in organen of letsels worden vastgesteld.

In het merendeel van de gevallen kan de echo zonder verdoving plaatsvinden. De haren zullen plaatselijk geschoren worden, zodat de geluidsgolven goed het dier inkomen en een mooi beeld opleveren.