Etherische oliën bij ons in de kliniek.

 

Met veel succes zetten wij etherische oliën in bij dieren en mensen.

 

In 2016 zijn wij begonnen om met etherische oliën te werken binnen en buiten onze kliniek. Aangezien wij de oliën therapeutisch inzetten willen wij alleen zeer zuivere oliën hebben van een zeer hoge kwaliteit zonder aanslag op de natuur te doen. Onze keuze is gevallen om met de oliën en producten van Young Living te werken.
Menig probleem hebben we door middel van het inzetten van deze oliën kunnen verhelpen zonder inzet van reguliere geneesmiddelen of de reguliere medicatie kunnen verlagen of zelfs stoppen. Ook kunnen de oliën een stuk ondersteuning geven. Zowel op mentaal als fysiek vlak!

Je kunt de oliën bij ons kopen maar je kan ook een account aanmaken waarmee je zelf in de webshop van Young Living de oliën kan aanschaffen. Met een eigen account en bestellen via de webshop heb je direct een korting van maar liefst 24%

Ja ik wil graag een account aanmaken

Voor iedereen die geïnteresseerd is in etherische oliën waar wij mee werken hebben wij een Facebookgroep opgericht Young Living – Erwin&Edith
Leuk! Ik meld me aan

Voor iedereen die in meer of mindere mate professioneel aan de slag willen gaan of begeleiding willen  hebben, hebben wij Oily Animals opgericht vanuit onze dierenkliniek. Er wordt kennis vanuit de kliniek gedeeld en we delen kennis onderling in de groep.

We willen mensen in deze groep die enthousiast en bereid zijn om ook weer kennis te delen en elkaar te helpen. Dit alles met het doel nog meer dieren en eigenaren te kunnen helpen.

Oily Animals bestaat uit een mooie groep mensen met veel diversiteit aan kennis. Zoals dierenartsen, gedragsdeskundigen, T-touch, Lymfe drainage, fysiotherapie, Osteopathie, sportmassage, Raindrop, dierenspeciaalzaken, voeding enz.
En op het gebied van humaan, honden, katten, paarden, landbouwhuisdieren enz.

Heb je interesse om in onze groep Oily Animals te komen neem dan contact op met Edith Kuiper. Dat kan via de kliniek, via ons contactformulier of via Facebook

 

Vaccinatie-actie konijnen: Myxo-RHD 1 vaccinatie voor € 25,00 en RHD 2 voor € 20,00

 

Het voorjaar is begonnen en alles in de natuur gaat weer groeien en bloeien. Een heerlijke tijd voor ons, maar helaas ook voor virussen! En dan met name de konijnenvirussen die in de winter weinig infecties en sterfte hebben veroorzaakt, besmetten in deze periode weer kwetsbare konijnen.
Daarom houden wij ook dit voorjaar weer een konijnen vaccinatie-actie.

Op zaterdag 8 april en woensdag 12 april is er een vaccinatiemiddag van 14.30 tot 16.00 uur!!

Bescherm uw konijn(en) volledig met 2 vaccinaties!

Actieprijs

Myxo-RHD 1 vaccinatie €25,- *

RHD 2 vaccinatie €20,- *

Deze prijs is inclusief klinisch onderzoek.
Daarnaast krijgt u een gratis klinisch onderzoek over een half jaar.

*Normale prijs Myxo-RHD 1 €32,50, RHD 2 €26,25

Er zijn 3 virale ziektes bij konijnen die meestal een fatale afloop hebben en die konijnen relatief makkelijk op kunnen lopen: myxomatose, RHD1 (Rabbit Haemorrahagic Disease) en RHD2. Gelukkig kunt u uw konijn(en) hiertegen beschermen middels 2 vaccinaties. Het beste moment hiervoor is in het voorjaar.

Vaccinatie:
Vroeger was het nodig een konijn twee keer per jaar te laten vaccineren tegen myxomatose en RHD1. Tegenwoordig is er een combinatie-vaccin beschikbaar, dat maar één keer per jaar gegeven hoeft te worden en dus ook goedkoper is.

Daarnaast is er nu ook een vaccinatie voor de RHD2. Dit vaccin moet wel herhaald worden na 6 maanden.

Laat je konijn(en) in het voorjaar vaccineren, ook konijnen die niet buiten komen! De vaccinaties geven binnen drie weken bescherming.

Myxomatose:
Bij myxomatose zwellen de oogleden op en ook rond de bek en anus kunnen zwellingen ontstaan. Het konijn is sloom, krijgt ademhalingsproblemen en uiteindelijk leidt de infectie meestal tot de dood.

RHD1:
Bij RHD1 (Rabbit Haemorrhagic Disease) (ook wel VHS genoemd) wordt het konijn sloom en benauwd, wil het niet meer eten,  krijgt het koorts en heeft het pijn. Dit laatste kan zich uiten in knarsetanden en zelfs schreeuwen. In het laatste stadium van de ziekte zie je vaak bloederige neusuitvloeiing. Meestal sterft het konijn snel aan bloedingen in het lichaam. Deze zijn niet altijd aan de buitenkant te zien, waardoor het konijn soms ‘gewoon’ plotseling dood in zijn hok wordt gevonden.

RHD2:
RHD2 is een virus variant op de RHD1. Het virus reageert niet op de vaccinatie tegen RHD1 en er is dan ook een aparte vaccinatie tegen het RHD2 virus ontwikkeld. Bij het RHD2 virus kunnen ook konijnen die jonger zijn dan 3-4 maanden de ziekte krijgen en er aan sterven. Dit zie je niet bij de RHD1.

Besmetting:
Het myxomatose virus wordt overgebracht via muggen, steekvliegen en vlooien, maar overdracht kan ook direct van konijn op konijn plaatsvinden. Het RHD1&2 virus kan zich verspreiden via direct contact tussen konijnen, maar ook via mest, insecten (zoals vliegen) en besmet materiaal (zoals bijvoorbeeld drinkflesjes). LET OP: ook vers geplukt gras kan besmet zijn (door bijvoorbeeld wilde konijnen), evenals schoenzolen!

Indien u niet in de mogelijkheid bent om op bovenstaande data langs te komen met uw konijn, maar wilt u hem/haar wel laten vaccineren, neem dan contact met ons op voor andere mogelijkheden.

Voor het maken van een afspraak of vragen omtrent de vaccinatie kunt u altijd telefonisch contact met ons opnemen via 072-5339336.

Wij kijken er naar uit om u binnenkort te zien met uw konijn(en)!

Vuurwerkangst

 

De kerstdagen zijn voorbij en de vuurwerkknallen zijn al te horen. Wij mensen schrikken er vaak al van, maar voor dieren kunnen deze knallen angstaanjagend zijn. Een beter gehoor en de onvoorspelbaarheid van de knallen helpen daar zeker bij.

Hoewel het vuurwerk zelf maar tijdens een korte periode angst veroorzaakt, is het wel belangrijk hier iets aan te doen. Angst voor vuurwerk kan namelijk gegeneraliseerd worden: de angst wordt steeds algemener: van vuurwerkangst naar angst voor onweer, lichtere knallen en uiteindelijk zelfs bijvoorbeeld druk verkeer.

Hoewel ieder dier op zijn eigen manier reageert op vuurwerk zijn er enkele algemene tips die u deze dag door kunnen helpen:

 • Dwing uw hond niet om mee naar buiten te gaan met het idee om hem te laten wennen aan het geluid van vuurwerk. Iedere knal is een negatieve ervaring, waardoor de angst juist toeneemt.
 • Als u toch gaat wandelen, doe dit dan in een rustige omgeving, zoals het strand of bos.
 • Schrikt de hond tijdens de wandeling zo heftig dat hij hijgt, trilt en aan de riem blijft trekken, forceer dan geen verdere wandeling om hem er doorheen te helpen, maar ga naar huis.
 • Tijdens oudejaarsavond kunt u het geluid van het vuurwerk zo veel mogelijk maskeren door gordijnen en eventuele rolluiken te sluiten en binnen muziek af te spelen.
 • Zoekt uw hond een schuilplaats op, laat hem daar dan liggen en forceer niet dat hij op zijn eigen plaats of tussen u in komt liggen: de hond kiest zelf de plek waar hij/zij zich het veiligst voelt. Leg eventueel wat dekens in de buurt van deze plaats zodat hij zich erin kan verstoppen.
 • Troost de hond niet uitgebreid (bevestiging van de angst), maar steun hem wel.

 

Wat kunt u verder voor uw hond doen?

Vuurwerkolie
Dit is een mengsel van etherische oliën die een stressverlagende en kalmerende werking hebben. De olie kun je bij de hond op de oorpunten inmasseren, bij de kat op een voorwerp in de nabije omgeving van de kat druppelen.

Wietolie
Deze olie heeft een ontspannende werking. Het kan van te voren gestart worden, maar ook vlak van tevoren.

Zylkene
Dit is een voedingssupplement dat een eiwit bevat dat angstverlagend en rustgevend werkt. Dit is geschikt voor dieren met een milde vuurwerkangst.

Alprazolam
Voor dieren met erge vuurwerkangst is het geven van supplementen of oliën vaak helaas niet voldoende. In dit geval is het geven van kalmerende medicatie de behandeling met het beste effect.
Voor de meeste honden en katten is het voldoende om de tabletten enkel de dag zelf te geven, in de ernstige gevallen kan u 30 december hiermee al beginnen.
Vroeger werden regelmatig kalmerende middelen gegeven waarbij de hond volledig verslapt was en niet meer kon reageren. De prikkels kwamen echter wel nog in de hersenen, waardoor de angst zelf niet voldoende geremd werd. Alprazolam heeft een minder spierverslappende werking, maar een betere angstremmende werking. U zult dus niet zien dat uw hond of kat compleet verdoofd gaat liggen, maar wel dat uw hond veel rustiger is.

Trainen
Heeft u dit jaar opgemerkt dat u huisdier bang is voor vuurwerkgeluiden en wilt u deze angst graag verminderen, dan kun u dit ook gaan trainen. Dit vergt echter een lange periode (ongeveer twee maanden) en is voor de jaarwisseling 2016-2017 dus niet van toepassing. Het best is om hier zo vroeg mogelijk mee te starten: start u begin november 2017, dan zullen er tijdens de training al af en toe vuurwerkknallen te horen zijn. Dit staat de training in de weg, omdat er een onverwachte negatieve associatie is. Negatieve ervaringen moeten met meerdere of sterkere positieve ervaringen gecompenseerd worden. Start er dus op tijd mee!

Vraag onze assistentes advies over het trainen van uw hond zodat hij vuurwerk gaat associëren met positieve ervaringen.

Lekkernijen en planten voor de feestdagen: voor dieren niet allemaal veilig!

 

Voor de feestdagen wordt het huis mooi aangekleed en worden er vele lekkernijen in huis gehaald. Helaas zijn er een hoop lekkernijen en planten waar uw dier niet goed tegen kan of zelf echt giftig zijn.

 

Chocolade

Veel hondeneigenaren weten dat hun trouwe viervoeter geen chocolade mag eten, maar ook voor katten is chocolade giftig. De problemen worden voornamelijk veroorzaakt door theobromine. Deze stof wordt bij onze huisdieren zeer traag afgevoerd uit het lichaam. Door de opstapeling van theobromine in het lichaam kan een vergiftiging ontstaan. Of dit gebeurt is af van de soort chocolade en de hoeveelheid. Een paar uur na het eten van de chocolade treden de verschijnselen op:

 • Buikpijn
 • Hijgen
 • Onrustig gedrag
 • Veel drinken
 • Braken en/of diarree
 • Trillen
 • Toevallen

Bij opname van een grote hoeveelheid chocolade kan een dier zelfs overlijden aan een hartstilstand.

Om globaal te berekenen of uw hond teveel chocolade heeft binnengekregen, kunt u het volgende aanhouden:

 • Extra pure chocolade (bakkerschocolade) 2.5 gram per kg lichaamsgewicht.
 • Pure chocolade ongeveer 7 gram per kg lichaamsgewicht.
 • Melkchocolade ongeveer 60 gram per kg lichaamsgewicht.
 • Witte chocolade bevat zo weinig theobromine dat er geen vergiftigingsverschijnselen op zullen treden.

Mocht uw hond chocolade gegeten hebben, bekijk dan hoeveel hij heeft gehad en neem contact op met uw dierenarts.

 

Kerststol (rozijnen)

Tijdens de kerstbrunch lekker genieten van een plak kerststol, heerlijk! Maar geef geen stukje aan uw hond, al kijkt hij nog zo lief! Druiven en rozijnen zijn namelijk giftig voor honden. Een van de mogelijke gevolgen van een vergiftiging met druiven en rozijnen is acuut nierfalen:

 • Braken en/of diarree
 • Buikpijn
 • Hyperactief gedrag, gevolgd door sloomheid
 • Niet eten en drinken

Het nierfalen veroorzaakt uitdroging en uiteindelijk wordt er geen urine meer gevormd.

Het is niet bekend wat de exacte schadelijke dosering is. Een richtlijn die wordt aangehouden voor honden is 3 gram rozijn per kilogram lichaamsgewicht, een kat vertoont pas symptomen bij een hogere dosering.

Overige voedingsmiddelen

Naast chocolade en rozijnen zijn er nog vele producten mogelijk schadelijk voor uw dier, afhankelijk van de hoeveelheid die hij of zij opneemt. Hieronder zijn de belangrijkste vermeld:

 • Avocado
 • Uien
 • Knoflook
 • Walnoten
 • Macadamianoten
 • Ongekookte aardappelen
 • Champignons
 • Xylitol

 

Kerstplanten

 

Vele planten zijn giftig voor uw huisdier als ze ervan zouden eten. Daarom een lijst met planten en hun mogelijk gevaarlijke eigenschappen:

 • Kerstster: uw dier moet een redelijke hoeveelheid van de blaadjes eten voordat er klachten optreden, zoals braken, niet eten en sloomheid.
 • Kerstboom: zowel het eten van de takken en naaldjes als het drinken van het water dat in de bak van de kerstboom staat is giftig. De symptomen die uw dier kan vertonen zijn braken, diarree, ontstekingen in de bek en keel en daarnaast zelfs zenuwsymptomen.
 • Hulst: de besjes van hulst bevatten het gif, de bladeren (die uw huisdier vermoedelijk wel met rust zal laten) veroorzaken weinig schade. De symptomen zijn: speekselen, smakken, niet eten, braken en diarree. De klachten gaan meestal vanzelf over binnen een dag.
 • Kerstroos: deze plant bevat stoffen die de hartslag beïnvloeden. Daardoor zal uw dier braken en krijgt diarree, wordt suf, krijgt verlammingen en hartritmestoornissen.
 • Maretak: ook deze plant is erg giftig! Hij veroorzaakt braken, diarree, zwaar ademen, grote pupillen, shock en mogelijk zelfs de dood.
 • Amaryllis: niet alleen de plant, maar ook de bol is giftig: depressie, diarree, braken, speekselen, buikpijn, niet eten en rillingen.
 • Lelies: deze bloemen zijn zeer giftig voor katten. Slechts een blaadjes kan al nierfalen veroorzaken, met de volgende symptomen tot gevolg: niet eten, sloomheid, braken, veel plassen, speekselen en volledig stoppen van de nierfunctie.

 

Mocht uw huisdier iets eten dat niet vermeld staat in deze lijst, maar twijfelt u over de mogelijke giftigheid van een voedingsmiddel of plant, dan kunt u dit altijd nazoeken op
www.vergiftigingen.info.

En vergeet daarnaast natuurlijk niet op te letten op alle leuke accessoires en huiselijke producten die niet in de darmen van uw huisdier moeten eindigen: engelenhaar, glazen kerstballen, rollade-netjes en kippenbotjes.

Ondanks alle risico’s wensen we jullie hele gezellige dagen!!

Openingstijden tijdens de feestdagen

Tijdens de feestdagen hanteren wij andere openingstijden dan dat u van ons gewend bent:

Zaterdag  24-12-2016               Open tot 17:00 uur

Zondag     25-12-2016              Gesloten

Maandag  26-12-2016               Gesloten

Zaterdag  31-12-2016               Open tot 17:00u

Zondag    01-01-2017               Gesloten

Ongeacht of uw dier bij ons wel of niet staat ingeschreven wij helpen u en uw dier met diergeneeskundige hulp. Wij rekenen tijdens onze openingstijden ook op deze dagen geen extra tarief (uitgezonderd spoedgevallen die ons noodzaken om andere klanten te verzetten).

Voor spoedgevallen kunt u tijdens de feestdagen bellen naar ons telefoonnummer 072 5339336. U wordt doorgeschakeld naar de dienstdoende kliniek.
De spoeddienst wordt waargenomen bij onze collega Sterkliniek DMC in Velserbroek of Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam.

Wij hopen dat u ons deze dagen niet nodig heeft en wensen u hele fijne feestdagen toe!

Afbeeldingsresultaat voor kerst

Dierenarts Ilse Schipper terug van verlof

Onze dierenarts Ilse is terug van zwangerschapsverlof. We zijn erg blij dat ze weer terug is. En vele klanten met ons: er kunnen namelijk ook weer acupunctuur afspraken gemaakt worden!

“Na een paar maanden met zwangerschapsverlof te zijn geweest, ben ik weer terug in de kliniek! Voorlopig werk ik op de maandag- en de woensdagmiddagen, in de toekomst komen de vrijdagmiddagen erbij.

Op 20 september ben ik bevallen van een wolk van een zoon, Wolf genaamd. Het gaat hartstikke goed met hem en hij groeit als kool.
Naast dat ik een trotse moeder ben geworden, heb ik in november mijn examens acupunctuur van de International Veterinary Acupuncture Society (IVAS) gedaan en behaald met een 9,5!

Waar kan acupunctuur nu eigenlijk voor ingezet worden? Een betere vraag zou wellicht zijn: waarvoor eigenlijk niet? Uiteraard werkt het zeer goed bij diverse aandoeningen van het bewegingsstelsel en zenuwstelsel. Daarnaast is het enorm zinvol om in te zetten bij diverse pijnklachten, epilepsie, chronische blaasproblemen, maag-darmklachten en astmatische bronchitis. Het geeft veel ondersteuning bij oorontstekingen, wonden, oogaandoeningen, hartaandoeningen, gedragsproblemen en sommige huidaandoeningen. Ook na een operatie of gebitsbehandeling doet acupunctuur veel in de pijnstilling en de wondgenezing. De wondgenezing wordt er door verbeterd, evenals de afvoer van de narcosemiddelen uit het lichaam. Wat veel mensen niet weten is dat acupunctuur ook super werkt bij acute interne aandoeningen, zoals acuut nierfalen, acute bloederige diarree of shock. Ik heb zelfs een keer een kat gereanimeerd met mijn naalden! Tja, ik kan mijn lijstje oneindig lang maken….”

Acute aandoeningen zijn meestal met 2 tot 3 behandelingen onder controle, chronische aandoeningen vragen meer behandelingen en tijd.
Wees dus welkom met uw hond, kat, konijn en knaagdier voor een acupunctuurbehandeling! Mocht u twijfelen of acupunctuur iets kan doen voor uw dier, dan kunt u altijd even contact opnemen met ons voor overleg.

foto van Dierenartsenpraktijk Any Animal.


Op de foto een operatie patiëntje na de chirurgische ingreep: direct acupunctuur voor de wondgenezing.

Lezing: Mijn hond is bang voor vuurwerk, wat nu?

Woensdag 7 december a.s. organiseren we een lezing over (vuurwerk)angst.

Er zullen verschillende onderwerpen aan bod komen:

 • Waar komt die angst vandaan?
 • Wat doet angst met ons huisdier?
 • Wat kunnen we eraan doen om deze angst te verlichten?

Tips en adviezen om zowel regulier als complementair (supplementen, homeopathie, etherische oliën enz) de gezellige, maar soms lastige decembermaand te overbruggen.

Tijd: 19:15u binnenkomst, lezing begint om 19:30u
Duur: 60-90 minuten
Kosten: €10,- bij binnenkomst te voldoen*.
Inschrijving: telefonisch 072-5339336

* Als u na de lezing besluit om één, of meerdere, van de besproken medicatie(s) regulier, essentiële olie of supplementen  aan te schaffen, krijgt u daar maximaal €10,- korting op.

Poeptransplantatie

De titel zal mogelijk een afkeer bij u oproepen. Poep is bij ons mensen immers bekend als vies en onhygiënisch. Als kind stapte je in de poep op straat. Thuisgekomen zag je je moeder met een gezicht van: “Ojee, niet weer!”. Moeder haalde dan alles weer uit je profielzolen. Nee, poep is niet het eerste wat we associëren met gezondheid.

Toch zit aan poep nog een andere kant. Poep kan de gezondheid van uw dier bevorderen. Schermafbeelding 2016-02-22 om 21.22.07Ook poep eten en toedienen aan zieke mensen (zijn ook zoogdieren) is al zo oud als mensenheugenis. De eerste geneeskunde in de oudheid keek onder andere naar ontlasting om te zien wat men zou kunnen mankeren. Tegenwoordig kunnen laboratoria vele zaken uit poep halen en daarmee de toestand waarin de darm zich bevindt bepalen.

We zien immers sommige honden frequent poep van straat eten. Onsmakelijk gezicht voor de mens, maar honden doen dit niet zomaar. Enkele rassen hebben zelfs een voorkeur voor poep. Daar moet een reden voor zijn.

Bij Sterkliniek Any Animal voeren wij poeptransplantaties uit.
Wat houdt dat nu in? Dieren met klachten als o.a. huidallergieën, chronische diarree, chronische bronchitis, overgewicht, notoire poepeters, pancreasproblemen, diarree na lange antibioticakuren en anorexie behandelen wij aanvullend met poeptransplantaties.

Wij brengen dan onder narcose een veilig filtraat van gezonde ontlasting via een maag-darmsonde in een patiënt. Het beoogde doel is een enorme massa correcte en gezonde probiotica naar binnen te brengen samen met allerlei andere beschermende stoffen die gewoonlijk in de ontlasting zitten. We brengen op deze wijze heel veel probiotica ineens naar binnen. Dit resulteert binnen enkele dagen in een correcte en voldoende grote probiotische laag met alle voordelen op het afweersysteem van het zieke dier. Via normale supplementatie is dit niet te realiseren.

In de darm bevinden zich miljarden probiotica als de omstandigheden goed zijn: de gezonde bacteriën waarmee alle zoogdieren samenleven. Deze probiotica hebben enorm veel gezondheidsbevorderende eigenschappen en zijn onderdeel van het aangeboren afweersysteem.
De huidige levenswijze van honden en katten en hun voedselpatroon zorgen voor een drastische verandering en vermindering van deze probiotische laag. Daarmee vallen hun beschermende eigenschappen ook weg. Op termijn kan dat leiden tot klachten die u in eerste instantie niet bemerkt, maar later zich kunnen openbaren.

Om deze probiotische laag te onderhouden zijn vele probiotische supplementen verkrijgbaar. Ze worden over het eten toegediend. In eerste instantie is dit geen slecht idee. Om hier iets meer over te zeggen is het volgende van belang om te weten. Het enige moment dat ze correct aankomen, is bij een normale complicatieloze geboorte. De “gezonde” vaginale en anale flora van de moeder wordt dan doorgegeven via de mond aan de pup of het kitten. Op dit moment in hun leven produceren ze vrijwel nog geen maagzuur en gal. Deze kunnen probiotica doden. Door nu aan de tepel te drinken worden deze correcte bacteriën gecultiveerd rond de tepel. De melk is namelijk een goede kweekbodem. De pups en kittens zullen herhaaldelijk drinken en zo in hun eerste levensuren een correcte maag-darmflora binnenkrijgen. Als alles verder evolutionair verloopt zullen deze eerste gekoloniseerde bacteriën verder uitgroeien tot de bedoelde enorme laag in het maag-darmstelsel.

Supplementatie van probiotica aan voeding heeft het nadeel dat het maagzuur en de gal een groot deel van de probiotica doodt. Een beter methode is probiotica aan het drinkwater toe te voegen. Als een hond of kat water drinkt wordt vrijwel geen maagzuur en gal geproduceerd. Echter de supplementatie leidt niet tot tot de gewenste hoeveelheden en levenslange toediening is dan ook noodzakelijk voor het gewenste effect.

Wij willen met dit artikel bij u naar voren brengen wat het belang is van correct voeren van uw dier. Het belang van een goede start in het leven is immens. In de huidige maatschappij adviseren wij dan ook levenslang probiotica door het voer en water te blijven gebruiken. Mogelijk aangevuld met een poeptransplantatie als bepaalde klachten blijven bestaan. Uiteraard is een correcte voeding die past bij uw dier hier ook van belang. Correcte voeding levert de juiste voeding (pre-biotica) aan de probiotica zodat ze kunnen groeien en bestaan.

Referenties:

The microbiome of uncontacted Ameridians.
Science Advances 17 Apr. 2015
Vol.1, no. 3 e1500183
The Jeremiah Metzger Lecture: Global Warming Redux: The Disappearing Microbiota and Epidemic Obesity Trans Am Clin Climatol Assoc. 2012; 123: 230–241.
https://www.foodlog.nl/artikel/poeppillen/

Ontlastingsonderzoek op wormen

Ontwormen, is dit nodig?

Onze huis dieren kunnen verschillende wormen krijgen, onder andere de spoelwormen, lintworm, hartworm en longworm. Deze wormen krijgt een dier in zijn lichaam via de bek als een eitje, dat zich verder in het lichaam ontwikkelt tot volwassen worm. Omdat de wormen zolang ze leven niet uit het lichaam komen, is het lastig om te ontdekken dat uw hond wormen heeft. Eitjes van de wormen zijn namelijk niet met het blote oog te zien, dus hoewel de ontlasting er goed uitziet kan deze vol wormeieren zitten!

Het is dus zeker belangrijk om regelmatig een wormbesmetting te controleren. Dit kan op twee manier: u kunt een anti-wormen middel geven om een eventuele worminfectie direct te bestrijden. Als uw hond of kat daadwerkelijk besmet was met wormen ziet u deze binnen 48 uur in de ontlasting. Het zal echter ook regelmatig gebeuren dat u uw huisdier ontwormt zonder dat hij wormen heeft.
Om te voorkomen dat u onnodig wormmiddelen geeft, kunt u ook kiezen voor een ontlastingsonderzoel. De ontlasting van uw huisdieren wordt in de praktijk onderzocht en u ontvangt dezelfde dag nog de uitslag. Alleen als er daadwerkelijk wormeieren gezien zijn geeft u een wormtablet.

Het inleveren van wat ontlasting en dit preventief te laten onderzoeken in onze kliniek, is voor veel eigenaren goedkoper dan het kopen van een ontwormmiddel voor hun dier.
Blijkt dat uw dier een ontwormmiddel nodig heeft dan krijgt u 15% korting op het ontwormmiddel dat u bij ons koopt.
We hopen hiermee preventief onderzoek te stimuleren in plaats van dieren onnodig te belasten met ontwormmiddelen. Maar ook dat eigenaren de verantwoording nemen dat hun dier geen gevaar vormt voor de omgeving doordat het dier gecontroleerd wordt op het wel of niet hebben van wormen.

U kunt een speciaal potje om de ontlasting mee op te vangen krijgen in onze kliniek. Dit zit bij de prijs van het ontlastingsonderzoek inbegrepen.
Natuurlijk mag u ook ontlasting in een eigen potje of bakje inleveren. U rekent dan het bedrag bij het afleveren af.

KORTING BIJ MEERDERE TESTEN!
1 test = €15,-
2-5 testen = €13,50 per test
6-10 testen = €12,50 per test
meer dan 10 testen = €11,50 per test

Verzendkosten: €6,95 per pakket tot maximaal 10 kg. U krijgt dan een pakket met het aantal testen die u heeft aangevraagd + instructies én verzendmateriaal die goedgekeurd is om ontlasting via PostNL te versturen. Het frankeren van de retour zending is voor eigen kosten.

Chronisch nierfalen bij de kat: belangrijk om er vroeg bij te zijn!

Veel middelbare tot oude katten hebben minder goed werkende nieren, wat nierinsufficiëntie of nierfalen genoemd wordt. Dit is een progressieve ziekte, waarbij er in het beginstadium nog weinig te merken is aan de kat. Als er symptomen ontstaan, zoals meer drinken en grotere plassen doen dan voorheen, braken, diarree, verminderde eetlust, vermagering en het krijgen van een mottige vacht, dan is het nierfalen vaak al in een vergevorderd stadium. Het nadeel van nierfalen is dat er geen vernieuwing kan plaatsvinden van dat gedeelte van de nieren wat ‘kapot’ is: eenmaal ‘kapot’, blijft ‘kapot’. We kunnen chronisch nierfalen dan ook helaas nooit genezen, maar we kunnen er wel voor zorgen dat de progressie stopt of minder snel gaat, en dat de kat zich lekkerder gaat voelen.

Vaak wordt er met bloedonderzoek gekeken of er sprake is van nierfalen; de nierwaarden (ureum en creatinine) worden dan bepaald. Echter, het nadeel van deze methode is dat de nierwaarden in het bloed pas verhoogd zijn als meer dan 75% van de nieren disfunctioneert, dit is dus heel laat in het ziekteproces! Daarnaast zie je ook een stijging van de nierwaarden in het bloed als de kat uitgedroogd is.
Beter is het om de urine te controleren. Als je dit doet dan is nierfalen in een veel vroeger stadium te diagnosticeren.

Ons advies zou zijn om bij katten vanaf de leeftijd van 7 jaar 2 á 3 keer per jaar preventief een urineonderzoek uit te laten voeren in onze kliniek.
U hoeft enkel urine af te geven van uw nuchtere kat, dat wil zeggen dat hij of zij 12 uur niet heeft gegeten.
Wij zullen de urine in de kliniek met de aanwezige laboratoriumtechnieken onderzoeken en u ontvangt dezelfde dag de uitslag telefonisch of via de mail.
De kosten hiervan zijn € 27,00.

Om urine te verzamelen, verkopen wij in de kliniek speciale kattenbakkorrels die geen vocht opnemen en zo het opvangen vergemakkelijken.