Nieuws Video series

Vitamine D3 voor je hond en kat.

 

Zonlicht is voor je dier verreweg de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam heeft een grote capaciteit om vitamine D aan te maken. Verschillende studies tonen aan dat blootstelling aan ultraviolet licht de vitamine D-bloedspiegels met 150 mcg laat stijgen. De vacht bij honden en katten is een beperkende factor voor de aanmaak van vitamine D3 uit zonlicht.

Geen toxiciteit door zonlicht

Langdurig excessieve blootstelling aan zonlicht heeft geen vitamine D-toxiciteit tot gevolg. Dit komt door zogeheten fotodegradatie; bij vitamine D-verzadiging worden er andere metabolieten gesynthetiseerd en er wordt dus niet nog meer vitamine D in vetweefsel opgeslagen (Webb, 1989, Abboud, 2017, Holick, 2002). Al blijft het natuurlijk raadzaam om met mate te genieten van de zon, en de huid niet te laten verbranden wat zeker geldt voor naakthonden en- katten.

Vitamine D-deficiëntie

Vitamine D tekort lijdt tot een verminderde opnamen,me van calcium uit  het voedsel door de darm. Een effect daarnaast is dat er ook een verminderde calcium opname is door de botten. Om nu het calcium in het bloed op orde te houden zal je dier calcium uit het bot halen om dit te realiseren. Zo ontkalkt het bot van je dier met als uiteindelijke mogelijkheid het ontstaan van spontane bot breuken. Dit gebeurt pas na een paar jaar. Daarvoor gaat je dier stram en stijf lopen en krijgt pijn aan de botten.

Vitamine D3 is te bepalen uit het bloed bij je hond of kat. Als je twijfelt of de status voldoende is kun je dus bloed laten afnemen bij ons om de vitamine D3 status te laten bepalen.

Honden en katten zijn afhankelijk van de voeding voor de productie van vitamine D3. CarniVoer bevat kleine hoeveelheden lever in de rauwe voeding. De lever van zoogdieren is een van de opslagplaatsen van vitamine D3. Door CarniVoer te voeren aan je hond en kat voorkom je dus tekorten vooral in de winter met de lange avonden.

 

 

Referenties

Vitamin D and Skin Physiology: A D‐Lightful Story
Michael F Holick MD, PhD Tai C Chen Zhiren Lu Edward Sauter
JBMR 2009
Dietary Vitamin D Dependence of Cat and Dog Due to Inadequate Cutaneous Synthesis of Vitamin DK.L.HowH.A.W.HazewinkelJ.A.Mol
General and Comparative Endocrinology
Volume 96, Issue 1, October 1994, Pages 12-18