Nieuws Video series

Ziekte van Weil.

Bekijk de afbeelding op ware grootte

Ziekte van Weil wordt ook leptospirose genoemd.

Spirocheet, bacterie.

Het is een weidverspreide zoönose ( ziekte overdraagbaar van dier op mens en andersom)  in de wereld. De ziekte wordt veroozaakt door een spirocheet. Honden worden beschouwd als reservoir voor de Leptospira canicola. Besmetting treedt vooral op door contact met de huid of de slijmvliezen, urine en water . Er kunnen ook honden voorkomen die niet ziek zijn, maar wel de spirocheet uitscheiden in hun urine.

De ziekte uit zich in koorts, depressie, lusteloosheid, anorexie (niet willen eten) oog-en neusuitvloeiing. Acuut nierfalen wordt in 80-90% van de honden waargenomen. Bij progressie van de ziekte kan een uremische crisis optreden. De hond kan zijn/haar afvalstoffen niet meer kwijt en vergiftigt zichzelf.  De hond gaat dan braken, droogt uit en heeft pijn in de lendenen.

De ziekte van Weil komt voor bij de meeste zoogdieren en de mens. Deze ziekte is de meest onderschatte ziekte in de wereld. Naar schatting lijden jaarlijks ten minste 200.000 mensen aan een ernstige vorm van Leptospirose, dat wil zeggen ziekenhuisopname. Hiernaast zijn er tienmaal zoveel milde gevallen. In Nederland heeft ongeveer vijf procent van de humaan gerapporteerde gevallen een dodelijke afloop.

Een jaarlijkse vaccinatie die de ziekte voorkomt en de niet zieke dragers van hun uitscheiding afhelpt, is aanbevelenswaardig.  Any Animal heeft dit vaccin.

Onze assistenten staan u graag te woord.

Any Animal