Nieuws Video series

Probiotica.

 

Probiotica zijn bacteriën die in de darm van de kat en hond behoren voor te komen.


Probiotica hebben zich in de loop van de evolutie ontwikkeld tot een belangrijke commensaal van de darmen. Ze vervullen allerlei functies in de darm.

De initiële fase waarin probiotica opgedaan worden in bij de geboorte. Het hoofd eerst, leidt ertoe dat via de mond van het kitten of de pup de vaginale flora van het gezonde moederdier in de mond van het kitten of de pup komt.

Als het jonge dier gaat drinken aan de tepel vormt zich via dit proces een cultuur van deze gezonde bacteriën rond de tepel. De herhaalde drinkbeurten leiden tot een toename van de probiotica in de darm van de hond en kat.

Allerlei omstandigheden als antibiotica kuren, pijnstillers, stressvolle omstandigheden, brokvoeding en operaties kunnen leiden tot een afname van de probiotica.

De functies van probiotica zijn velerlei. Er is een blijvende (residente) en niet blijvende (transiënte). Hun functie is het beschermen van het gezonde milieu in de darm. Dat houdt in pH optimalisatie, vertering voedselresten, vitamine K en B productie, afweren van ziekteverwekkende bacteriën, communicatie met het immuunsysteem in de darm, preventie van diarree, productie van kortketige vetzuren die als voeding voor de darmcellen wordt gebruikt en vermindering van voedselallergieën.

Vele goede functie die de gezondheid bevorderen. Via onze probiotica kunt u de darmflora weer aanvullen als deze teniet is gedaan door bijvoorbeeld een antibiotica kuur. Laat u wel door ons adviseren hoe dit toegediend moet worden, want probiotica kunnen slecht tegen maagzuur en gal.

Al met al zijn probiotica onzichtbare gezondheidsbevorderaars voor uw hond en kat en uzelf.