Nieuws Video series

Loopsheid bij honden.

U heeft een hond. Het is ook nog eens een teef. Leuk en lief. U heeft veel plezier van het dier. Dat is goed.
Plots denkt u aan de loopsheid. Ja dat hoort bij een teef. Maar goed ook want anders waren er veel minder honden moet u maar denken.

Steriliseren. U heeft wel eens van deze opmerking gehoord maar wat houdt dat nu allemaal in.

Humaan praten we over steriliseren. Bij een vrouw onderbinden ze de eileider of verhinderen het ei de doorgang door de eileider via een plug.  Die ze plaatsen in de eileider. Zo wordt een zwangerschap voorkomen. De hormonale productie in de eierstokken vindt nog steeds plaats.

Bij uw hond willen we de loopsheid EN de vruchtbaarheid verhinderen. U wilt immers van al het gedrag van de loopsheid af en geen nestje.

In dat geval zullen de eierstokken verwijderd worden. Zo wordt de “fabriek” waar oestrogenen geproduceerd worden verwijderd. De oestrogenen veroorzaken het loopse gedrag van uw hond. Oestrogenen veroorzaken het aantrekkelijk worden voor reuen, het bloedverlies en het voorbereiden voor het opzetten van de tepels en de daaruit voortvloeiende schijnzwangerschap. Oestrogenen worden geproduceerd in de eierstokken. Na verwijdering van de eierstokken bent u van al deze verschijnselen af. Daarnaast vinden geen ovulaties meer plaats.

In onze praktijk nemen we deze ingreep serieus en bespreken met u alle voor- en nadelen. We operen uw dier na een uitgebreid vooronderzoek en pre medicatie, met gas anesthesie. De ingreep wordt altijd met twee personen gedaan. We proberen enkel de eierstokken te verwijderen. Mocht de structuur van de baarmoeder afwijkend zijn, verwijderen we deze ook. Hoe minder weefsel verwijderd hoeft te worden ,des te beter is het herstel van uw hond.

Zoals een bekende voetballer heeft gezegd: ” Elk voordeel heeft zijn nadeel”, geldt dit ook voor deze ingreep.

De nadelen zijn onder andere een verhoogde kans op obesitas, incontinentie, vachtveranderingen en verminderde activiteit.

De voordelen zijn  geen loopsheid meer, geen kans op een besmettelijke baarmoeder ontsteking en minder kans op melklier tumoren.