Nieuws Video series

Vlooien- en tekenpreventie bij hond en kat

Na een warme week in augustus zien we in de praktijk weer veel vlooien bij huisdieren. Vlooien zijn parasieten die voor veel overlast kunnen zorgen bij uw huisdier. Niet alleen geven ze jeuk, ze kunnen ook lintwormeitjes overbrengen en sommige dieren ontwikkelen een allergie tegen de vlo. Teken zijn kleine spinachtige parasieten die voorkomen in grassen en struiken. Een tekenbeet kan huidirritatie geven, maar belangrijker nog sommige teken dragen ziekteverwekkers bij zich en kunnen deze overbrengen op uw huisdier (ziekte van Lyme, babesiose, ehrlichiose).

De kattenvlo (Ctenoccefalides canis) komt het meeste voor in Nederland en wordt ook vaak gezien op honden. De volwassen vlo voedt zich met bloed (“bijt”), en gaat vervolgens eieren leggen in de vacht. Deze eitjes vallen van de hond of kat en komen zo in huis terecht. Na een paar dagen kruipt er een larve uit, die zich overal kan verstoppen – in het tapijt, ligplaatsen van de hond of kat, in kieren bij plinten, achter apparatuur. De larve vormt een pop die tot anderhalf jaar, ook onder slechte omstandigheden, kan overleven. Bij trilling (lopen op het kleed, bijvoorbeeld na vakantie) komt er een volwassen vlo uit de pop gekropen. Bij warm weer kan een vlo op deze manier al met twee weken al nieuwe volwassen vlooien geproduceerd hebben. Eén vlo kan dan na een maand al ruim 1800 vlooien nageslacht geproduceerd hebben!

Teken bijten zich vast op de huid, en gaan zich na een dag volzuigen met bloed. Als u dagelijks controleert op teken en deze direct verwijdert met een speciale tang, heeft de teek nog geen kans gehad om eventuele ziekteverwekkers naar uw huisdier over te brengen. Ook zijn er pipetten en banden verkrijgbaar bij de dierenarts die voorkomen dat een teek zich volzuigt.

Om klachten bij uw huisdier en een vlooienplaag in huis te voorkomen is het van belang aan goede vlooienpreventie te doen. Er zijn sprays verkrijgbaar met essentiële oliën die kunnen helpen bij het voorkómen van vlooien. Als een dier eenmaal vlooien heeft zijn er helaas geen homeopathische middelen of voedingssupplementen beschikbaar die voldoende werkzaam zijn. Uw huisdier kan dan effectief behandeld worden met een maandelijkse vlooienpipet (Stronghold®) of een band (Scalibor®, Seresto®). Deze middelen kunnen ook gebruikt worden om te voorkomen dat een dier vlooien krijgt. Stronghold® bevat selamectine, een middel dat niet alleen werkt tegen de volwassen vlo maar ook tegen eitjes, larven en poppen. Daarnaast werkt het tegen een groot aantal wormen. Er zijn ook pipetten met dit middel speciaal voor pups en kittens. De Seresto®-band is er ook voor de kat, en beschermt niet alleen tegen vlooien maar ook tegen teken. Voor katten is er een prik (Program®) die de voortplanting van vlooien voorkomt en 6 maanden werkzaam is. Omdat alleen de volwassen vlo op de hond of kat voorkomt, is het van belang ook de omgeving goed aan te pakken door zeer regelmatig stofzuigen en speciale sprays.

Vroeger zagen we vlooien vooral in de zomer, met name na een periode van warm en vochtig weer. Tegenwoordig moet u als huisdiereigenaar het gehele jaar alert zijn op vlooien, omdat ’s winters de verwarming aangaat. Teken worden vooral gezien in het voor- en najaar, maar worden steeds vaker ook in de zomer en winter aangetroffen. Ook daarvoor geldt dat u het hele jaar door moet controleren op teken en eventueel behandelen.