Nieuws Video series

De ouderdomscheck van uw hond en kat

Een ouderdomscheck. Wat houdt dat in en is dit nodig ?

Uw huisdier wordt langzaam ouder. Zoals bij ons mensen komt de ouderdom met gebreken. Ook bij uw dier. Vele aandoeningen beginnen langzaam en onopvallend. Degeneratie van de organen, wat kan leiden tot een minder functioneren van de organen met de bijbehorende klachten. Deze klachten leiden tot een verminderde kwaliteit van het leven van uw dier en daardoor tot een grotere zorg bij u. Emotioneel zowel als functioneel bij u en uw dier.

Wat zijn dan de aandoeningen? Denk aan staar, een verminderde doorlaatbaarheid van de lens van het oog. Uw dier gaat slechter zien. Een verminderde of vermeerderde activiteit van de schildklier. Een vermindering van de functionaliteit van de hartspier. De conditie van uw dier zal verminderen. Lange wandelingen met uw hond of sporten zal beperkter worden. Een beginnende chronische bronchitis. Leverfunctie en nierfunctie vermindering. De lever net als de nier is een orgaan dat pas zichtbare klachten gaat geven als dit orgaan voor meer dan 60 % in functie verminderd is. Daarvoor merkt u dus niets aan uw dier, terwijl de beschadigingen al voor 30% aan de gang kunnen zijn. De lever heeft wel 500 functies in het lichaam waarvan de ontgiftiging van het lichaam de belangrijkste is. De nier heeft naast zijn uitscheidingsfunctie een belangrijke rol in de bloeddruk, vorming van rode bloedcellen, vitamine D vorming en de natrium en kalium huishouding in het bloed. Last but not least de mogelijke vorming van tumoren in de buik en in de huid. Ook deze laatste ontstaan langzaam en blijven lang onopgemerkt.

Wat kunt u hieraan doen? Als de klachten onopgemerkt eenmaal zijn ontstaan en het proces al een tijd aan de gang is zult u uw dierenarts bezoeken met de vraag waar deze klachten vandaan komen. Na een grondig onderzoek zal een diagnose gesteld worden en een medicatie gegeven worden die veelal levenslang zal zijn. Het betreft immers een chronische aandoening.

Onze praktijk biedt de mogelijkheid jaarlijks een ouderdomscheck door de dierenartste laten doen bij uw dier.

Wat onderzoeken we tijdens deze ouderdomscheck ?
– een volledig uitwendig onderzoek van neus tot staart
we kijken naar de neus, ogen, gebit, oren, de schildklier, huid, vacht, bevoelen de gewrichten, kijken naar de manier van lopen , controleren osteopathische blokkades, beluisteren
het hart en de longen, bevoelen uitgebreid de buik, de prostaat bij de reu en doen een
screening van de lever, nieren en een uitgebreid urineonderzoek.

Mochten afwijkende waarden gevonden worden zullen we in overleg met u bepalen of er veer onderzoek gedaan moet worden. Deze vallen dan wel buiten de standaard kosten van een ouderdomscheck.

Op deze manier kunnen vele aandoeningen in een vroeg stadium ontdekt worden en waar mogelijk voorkomen worden. Door een advies in aanpassing van bijvoorbeeld, beweging, voeding of supplementatie of osteopathie kan de degeneratie van het orgaan vertraagd gaan worden. Zo zal de levenskwaliteit van uw dier verbeteren en zal voor u de medicatie die behoort bij een chronische aandoening pas op een later tijdstip plaatsvinden en zo u geld besparen.

Voor vragen en meer informatie kunt u onze praktijk bereiken op 072 – 5339336.