De meest voorkomende operaties binnen de gezelschapsdierenpraktijk zijn castraties van mannelijke en vrouwelijke honden en katten.
Bij konijnen zijn het gedrag van rammelaars en het voorkomen van baarmoedertumoren bij de voedster de voornaamste redenen voor castratie en wordt dus regelmatig uitgevoerd.
Bij cavia’s komen castraties van mannetjes(beertjes) geregeld voor, maar vrouwtjes (zeugjes) worden minder vaak aangeboden, terwijl hier vaak wél een medische reden voor zou kunnen zijn.
Wat zijn de medische redenen om de cavia te laten steriliseren?
Ongeveer 90 % van de vrouwelijke cavia’s ontwikkelen cysteuze ovaria op een leeftijd van ongeveer 2 tot 4 jaar, het feit dat een cavia een nestje gehad heeft of niet, heeft hier verder geen invloed op.
Deze aandoening wordt waarschijnlijk veroorzaakt door hormonale afwijkingen, waarbij overmatig oestrogeen wordt geproduceerd. De eicellen groeien niet of onregelmatig en de follikels breken niet door. Er ontstaan eicellen die zich ontwikkelen tot cysten (met vocht gevulde blaasjes)
Normale eierstokken zijn klein, ongeveer zo groot als een erwt, maar als we spreken over eierstokken met cystevorming kunnen deze wel 0,5-7 cm groot worden.
Wat zijn de symptomen van cysteuze ovaria:
Afhankelijk van de grootte en één of beiderzijds cystevorming kunnen de volgende verschijnselen optreden:
- Verminderde eetlust
- Sloom
- Uiting van pijn
- Kale plekken op de flanken
- Urine problemen, soms bloed in de urine
- Baarmoederproblemen
- Verminderde vruchtbaarheid
- Verdikte buik
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De dierenarts zal de buik van de cavia navoelen en kan vergrootte eierstokken voelen.
Aan de hand van de symptomen en de buikpalpatie kan aanvullend onderzoek gedaan worden zoals het maken van een röntgenfoto, hierbij zal een vergrootte baarmoeder zichtbaar zijn, maar vergrootte eierstokken zijn vaak moeilijk te zien.
Ook kan echoscopie een goede optie zijn. Het beeld van de baarmoeder en de eierstokken kan goed in beeld worden gebracht, zo is het makkelijker te zien of deze afwijkend zijn. Als de eierstok vergroot is, kan deze aangeprikt worden en het vocht uit de cyste te halen, waarbij de cavia zich vaak wat beter zal voelen. Het nadeel hiervan is dat de cyste snel weer met vocht gevuld wordt.
Dit is een tijdelijke oplossing.
De behandeling:
Als bij de cavia cysteuze ovaria is gediagnostiseerd, zijn er meerdere opties:
De cystes kunnen worden aangeprikt om het vocht eruit te halen, zoals hierboven genoemd, echter dit is een tijdelijke oplossing.
Medicatie:
Er zijn hormoonbehandelingen voor die de afwijkende eierstokken kunnen normaliseren.
Deze hormonen worden via een injectie ingebracht.
Er zijn 2 mogelijkheden:
HCG (Human ChorionGonadotroop) hormoon, dit werkt maar 1 of 2 injecties, daarna zal het lichaam zich hiervoor afweren met antilichamen, zodat elke herhaling steeds minder aanslaat.
GnRH( Gonadotropine Releasing) hormoon, Deze wordt met een tussenpoos van 2-3 weken 2x geïnjecteerd en kan als de cyste weer opspeelt opnieuw worden gegeven.
Het nadeel hiervan is dat de eigenaar vaker naar de dierenarts moet met de cavia, waarbij de cavia stress kan hebben.
Operatie:
Een operatie zou een goede optie zijn, hierbij worden de eierstokken en de baarmoeder verwijderd. Het is dus een castratie. Het enige verschil is dat deze operatie lastiger is omdat de cystes groot kunnen zijn. Om de operatie makkelijker uit te voeren, kunnen de cystes eerst leeggezogen worden.
In onze praktijk wordt het operatie risico zo klein mogelijk gemaakt omdat wij werken met gasanesthesie, ook zal er standaard een assistente aanwezig zijn gedurende de operatie.
Na de operatie zal de cavia zich herstellen, waarbij alle symptomen kunnen verdwijnen.
Cavia’s zijn rond een leeftijd van 4-5 weken al geslachtsrijp.
Vanaf een leeftijd van 4-5maanden kan de cavia gecastreerd worden.
Overigens is voorkomen beter als genezen.
Een operatie bij een gezonde cavia in goede conditie heeft een kleiner risico en er zijn meerdere redenen om uw cavia vroegtijdig te laten steriliseren.
Redenen om een cavia te steriliseren
- Ongewenst gedrag
- Voorkomen ongewenste nakomelingen
- Cysteuze ovaria
- Ovarium tumor
- Baarmoeder tumor
- Ongewenste dekking
- Dekking na 1 jaar
- Een versteende vrucht
Voor nadere informatie of het inplannen van een operatie kunt u telefonisch bij onze praktijk een afspraak maken 072-5339336.