Nieuws Video series

Alles wat u wilt weten over teken bij uw hond en kat.

teken

 

Teken zijn exogene parasieten die in de zomer maar ook steeds meer buiten de zomer voorkomen. De teek hecht zich door middel van een steeksnuit en weerhaken vast aan uw hond of kat. Injecteert een antistolling stofje vanuit de speekselklier en drinkt zo zijn hele lijf vol bloed. Deze bloedmaaltijd wordt onder andere gebruikt om eieren aan te maken en zo plant de teek zich voort.

Het gevaar is dat de teek zelf ook parasieten bij zich draagt en zo via de steekakte deze parasieten doorgeeft aan uw hond of kat. Ziekten als Lyme,  Babesiose en Ehrlichiose kunnen zo bij uw hond of kat voorkomen.

Onze praktijk ontvangt momenteel veel teken van eigenaren. De faculteit diergeneeskunde verzamelt deze opgestuurde teken en inventariseert zo welke teken waar voorkomen in Nederland. Zo draagt onze dierenartsenpraktijk mee aan een beter inzicht en bestrijding van door de teek veroorzaakte ziekten bij mens en dier. U kunt nog steeds teken bij ons inleveren.

In onderstaande link vindt u het tekenrisico in uw regio. Deze informatie wordt wekelijks bijgewerkt.

https://www.fleatickrisk.com/NL/Paginas/Maps.aspx