Nieuws Video series

Giardia infectie. Is dit te bestrijden ?

Giardia infectie bij honden en katten.

GIARDIA.

 

In 1681 is Giardia voor het eerst gevonden door Antonie van Leeuwenhoek tijdens zijn microscopisch onderzoek van ontlasting. Daarna zijn vele onderzoekers deze parasiet tegengekomen en hebben dysenterie gevallen bij mensen veroorzaakt.

Giardia lamblialis is een eencellige parasiet, een flagellaat. De infectie openbaart zich het meest bij jonge honden tot een jaar.  Oudere dieren kunnen er ook last van hebben.

Niet enkel honden maar ook katten, vee en mensen kunnen deze infectie oplopen. Deze parasiet komt voor in ontlasting, water en aarde. De symptomen van een Giardia infectie kunnen dus uitblijven of een wisselende diarree of continue diarree veroorzaken. Ook een toename in flatulentie en steatoree kunnen zich openbaren.

Niet alle honden en katten krijgen zichtbare klachten. Veel dieren en mensen hebben Giardia in zich zonder klachten te openbaren. We noemen dit asymptomatische dragers. Ze scheiden dus wel de cystes  (trofozoieten) uit, maar zijn niet ziek.

De levenscyclus:

De cysten, een soort cocons waarin de Giardia in kan overleven worden opgenomen door de gastheer. In de gastheer ontluikt de cyste en Giardia wordt actief. Giardia gaat zich delen in de darmcellen van de gastheer, beschadigt de darm en kan op deze wijze diarree geven. Na deze vermeerdering worden de parasieten via de darm naar het colon getransporteerd en daar ontstaan weer cysten die via de ontlasting naar buiten komen. Deze cysten kunnen jaren actief blijven in de aarde en het water om ons heen.

Het metabolisme van Giardia:

Giardia parasieten kunnen uitstekend op suikers leven. Onderzoek bij ratten heeft uitgewezen dat een geraffineerd suikerloos dieet de Giardia besmetting enorm reduceerde.

Bestrijding:

ELISA

Na de diagnose van Giardia door een Elisa test worden de volgende middelen ingezet. Metronidazol, tinidazole, nitazoxanide en febantel. Deze middelen doden Giardia niet. Geen enkel middel doodt Giardia. Deze middelen verminderen de hoeveelheid Giardia parasieten in mens en dier. Daarnaast hebben de middelen ook bijwerkingen met een negatief gezondheidsaspect.

Van belang is om naast de reguliere bestrijding aan de andere zijde ook te werken. Dit is de zijde van een correcte reactie van het afweer systeem van het dier. De immuniteit dus optimaliseren. Rauwe voeding is één en supplementen toevoegen die het immuunsysteem bevorderen is twee. In onze praktijk zijn wij op dit gebied gespecialiseerd.

Als deze parasiet al zo oud is, kent het immuunsysteem  van de hond en kat deze parasiet echt wel. Echter de omstandigheden waarin de hond en kat leven onderdrukken het immuunsysteem waardoor deze parasiet kan aanslaan en we ook een stijging van deze door Giardia veroorzaakte infectie zien.

 

Referentie :

Efficacy of a drug combination of praziquantel, pyrantel pamoate, and febantel against giardiasis in dogs.

Barr SCBowman DDFrongillo MFJoseph SL.

Source

Department of Clinical Sciences, College of Veterinary Medicine, Cornell University, Ithaca, NY 14853, USA.

 

 

Dr. Erwin van Gijtenbeek.