Nieuws Video series

Verantwoord antibioticum gebruik in onze praktijk

media_xl_1970224

Wereldwijde aanpak antibioticaresistentie door WHO

De aanpak van bacteriën die resistent zijn geworden voor antibiotica wordt wereldwijd verbeterd. Dat staat in een overeenkomst die Nederland in Genève heeft gesloten met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Door onzorgvuldig en overmatig gebruik van antibiotica worden steeds meer bacteriesoorten resistent voor de werking van antibiotica. Daardoor is het mogelijk dat bepaalde infecties in de toekomst niet meer kunnen worden bestreden. Door internationaal zorgvuldiger om te gaan met antibiotica kan deze ontwikkeling geremd worden. Infecties moeten worden voorkomen door een betere basishygiëne en landen moeten gezamenlijk nieuwe antibiotica gaan ontwikkelen.

__________________________________________________________________________________________________________

In onze praktijk werken wij volgens het formularium Antibiotica gebruik van de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde. Dit formularium is zo opgesteld dat we een eerste en een tweede keus antibioticum hebben. Deze lijst is dusdanig opgesteld dat wij dierenartsen de resistentie van bacteriën proberen terug te dringen.

Naast het gebruik van het formularium werken wij in onze praktijk bij voorkeur door middel van een bacteriologische kweek en een gevoeligheidsbepaling voor antibiotica. Zo gebruiken we direct het correcte antibioticum en werken we mee met een resistentiebeperking van de bacteriën.