Nieuws Video series

Poeptransplantatie

De titel zal mogelijk een afkeer bij u oproepen. Poep is bij ons mensen immers bekend als vies en onhygiënisch. Als kind stapte je in de poep op straat. Thuisgekomen zag je je moeder met een gezicht van: “Ojee, niet weer!”. Moeder haalde dan alles weer uit je profielzolen. Nee, poep is niet het eerste wat we associëren met gezondheid.

Toch zit aan poep nog een andere kant. Poep kan de gezondheid van uw dier bevorderen. Schermafbeelding 2016-02-22 om 21.22.07Ook poep eten en toedienen aan zieke mensen (zijn ook zoogdieren) is al zo oud als mensenheugenis. De eerste geneeskunde in de oudheid keek onder andere naar ontlasting om te zien wat men zou kunnen mankeren. Tegenwoordig kunnen laboratoria vele zaken uit poep halen en daarmee de toestand waarin de darm zich bevindt bepalen.

We zien immers sommige honden frequent poep van straat eten. Onsmakelijk gezicht voor de mens, maar honden doen dit niet zomaar. Enkele rassen hebben zelfs een voorkeur voor poep. Daar moet een reden voor zijn.

Bij Sterkliniek Any Animal voeren wij poeptransplantaties uit.
Wat houdt dat nu in? Dieren met klachten als o.a. huidallergieën, chronische diarree, chronische bronchitis, overgewicht, notoire poepeters, pancreasproblemen, diarree na lange antibioticakuren en anorexie behandelen wij aanvullend met poeptransplantaties.

Wij brengen dan onder narcose een veilig filtraat van gezonde ontlasting via een maag-darmsonde in een patiënt. Het beoogde doel is een enorme massa correcte en gezonde probiotica naar binnen te brengen samen met allerlei andere beschermende stoffen die gewoonlijk in de ontlasting zitten. We brengen op deze wijze heel veel probiotica ineens naar binnen. Dit resulteert binnen enkele dagen in een correcte en voldoende grote probiotische laag met alle voordelen op het afweersysteem van het zieke dier. Via normale supplementatie is dit niet te realiseren.

In de darm bevinden zich miljarden probiotica als de omstandigheden goed zijn: de gezonde bacteriën waarmee alle zoogdieren samenleven. Deze probiotica hebben enorm veel gezondheidsbevorderende eigenschappen en zijn onderdeel van het aangeboren afweersysteem.
De huidige levenswijze van honden en katten en hun voedselpatroon zorgen voor een drastische verandering en vermindering van deze probiotische laag. Daarmee vallen hun beschermende eigenschappen ook weg. Op termijn kan dat leiden tot klachten die u in eerste instantie niet bemerkt, maar later zich kunnen openbaren.

Om deze probiotische laag te onderhouden zijn vele probiotische supplementen verkrijgbaar. Ze worden over het eten toegediend. In eerste instantie is dit geen slecht idee. Om hier iets meer over te zeggen is het volgende van belang om te weten. Het enige moment dat ze correct aankomen, is bij een normale complicatieloze geboorte. De “gezonde” vaginale en anale flora van de moeder wordt dan doorgegeven via de mond aan de pup of het kitten. Op dit moment in hun leven produceren ze vrijwel nog geen maagzuur en gal. Deze kunnen probiotica doden. Door nu aan de tepel te drinken worden deze correcte bacteriën gecultiveerd rond de tepel. De melk is namelijk een goede kweekbodem. De pups en kittens zullen herhaaldelijk drinken en zo in hun eerste levensuren een correcte maag-darmflora binnenkrijgen. Als alles verder evolutionair verloopt zullen deze eerste gekoloniseerde bacteriën verder uitgroeien tot de bedoelde enorme laag in het maag-darmstelsel.

Supplementatie van probiotica aan voeding heeft het nadeel dat het maagzuur en de gal een groot deel van de probiotica doodt. Een beter methode is probiotica aan het drinkwater toe te voegen. Als een hond of kat water drinkt wordt vrijwel geen maagzuur en gal geproduceerd. Echter de supplementatie leidt niet tot tot de gewenste hoeveelheden en levenslange toediening is dan ook noodzakelijk voor het gewenste effect.

Wij willen met dit artikel bij u naar voren brengen wat het belang is van correct voeren van uw dier. Het belang van een goede start in het leven is immens. In de huidige maatschappij adviseren wij dan ook levenslang probiotica door het voer en water te blijven gebruiken. Mogelijk aangevuld met een poeptransplantatie als bepaalde klachten blijven bestaan. Uiteraard is een correcte voeding die past bij uw dier hier ook van belang. Correcte voeding levert de juiste voeding (pre-biotica) aan de probiotica zodat ze kunnen groeien en bestaan.

Referenties:

The microbiome of uncontacted Ameridians.
Science Advances 17 Apr. 2015
Vol.1, no. 3 e1500183
The Jeremiah Metzger Lecture: Global Warming Redux: The Disappearing Microbiota and Epidemic Obesity Trans Am Clin Climatol Assoc. 2012; 123: 230–241.
https://www.foodlog.nl/artikel/poeppillen/