Nieuws Video series

Vuurwerkangst

 

De kerstdagen zijn voorbij en de vuurwerkknallen zijn al te horen. Wij mensen schrikken er vaak al van, maar voor dieren kunnen deze knallen angstaanjagend zijn. Een beter gehoor en de onvoorspelbaarheid van de knallen helpen daar zeker bij.

Hoewel het vuurwerk zelf maar tijdens een korte periode angst veroorzaakt, is het wel belangrijk hier iets aan te doen. Angst voor vuurwerk kan namelijk gegeneraliseerd worden: de angst wordt steeds algemener: van vuurwerkangst naar angst voor onweer, lichtere knallen en uiteindelijk zelfs bijvoorbeeld druk verkeer.

Hoewel ieder dier op zijn eigen manier reageert op vuurwerk zijn er enkele algemene tips die u deze dag door kunnen helpen:

  • Dwing uw hond niet om mee naar buiten te gaan met het idee om hem te laten wennen aan het geluid van vuurwerk. Iedere knal is een negatieve ervaring, waardoor de angst juist toeneemt.
  • Als u toch gaat wandelen, doe dit dan in een rustige omgeving, zoals het strand of bos.
  • Schrikt de hond tijdens de wandeling zo heftig dat hij hijgt, trilt en aan de riem blijft trekken, forceer dan geen verdere wandeling om hem er doorheen te helpen, maar ga naar huis.
  • Tijdens oudejaarsavond kunt u het geluid van het vuurwerk zo veel mogelijk maskeren door gordijnen en eventuele rolluiken te sluiten en binnen muziek af te spelen.
  • Zoekt uw hond een schuilplaats op, laat hem daar dan liggen en forceer niet dat hij op zijn eigen plaats of tussen u in komt liggen: de hond kiest zelf de plek waar hij/zij zich het veiligst voelt. Leg eventueel wat dekens in de buurt van deze plaats zodat hij zich erin kan verstoppen.
  • Troost de hond niet uitgebreid (bevestiging van de angst), maar steun hem wel.

 

Wat kunt u verder voor uw hond doen?

Vuurwerkolie
Dit is een mengsel van etherische oliën die een stressverlagende en kalmerende werking hebben. De olie kun je bij de hond op de oorpunten inmasseren, bij de kat op een voorwerp in de nabije omgeving van de kat druppelen.

Wietolie
Deze olie heeft een ontspannende werking. Het kan van te voren gestart worden, maar ook vlak van tevoren.

Zylkene
Dit is een voedingssupplement dat een eiwit bevat dat angstverlagend en rustgevend werkt. Dit is geschikt voor dieren met een milde vuurwerkangst.

Alprazolam
Voor dieren met erge vuurwerkangst is het geven van supplementen of oliën vaak helaas niet voldoende. In dit geval is het geven van kalmerende medicatie de behandeling met het beste effect.
Voor de meeste honden en katten is het voldoende om de tabletten enkel de dag zelf te geven, in de ernstige gevallen kan u 30 december hiermee al beginnen.
Vroeger werden regelmatig kalmerende middelen gegeven waarbij de hond volledig verslapt was en niet meer kon reageren. De prikkels kwamen echter wel nog in de hersenen, waardoor de angst zelf niet voldoende geremd werd. Alprazolam heeft een minder spierverslappende werking, maar een betere angstremmende werking. U zult dus niet zien dat uw hond of kat compleet verdoofd gaat liggen, maar wel dat uw hond veel rustiger is.

Trainen
Heeft u dit jaar opgemerkt dat u huisdier bang is voor vuurwerkgeluiden en wilt u deze angst graag verminderen, dan kun u dit ook gaan trainen. Dit vergt echter een lange periode (ongeveer twee maanden) en is voor de jaarwisseling 2016-2017 dus niet van toepassing. Het best is om hier zo vroeg mogelijk mee te starten: start u begin november 2017, dan zullen er tijdens de training al af en toe vuurwerkknallen te horen zijn. Dit staat de training in de weg, omdat er een onverwachte negatieve associatie is. Negatieve ervaringen moeten met meerdere of sterkere positieve ervaringen gecompenseerd worden. Start er dus op tijd mee!

Vraag onze assistentes advies over het trainen van uw hond zodat hij vuurwerk gaat associëren met positieve ervaringen.