Nieuws Video series

Vaccinatie-actie konijnen: Myxo-RHD 1 vaccinatie voor € 25,00 en RHD 2 voor € 20,00

 

Het voorjaar is begonnen en alles in de natuur gaat weer groeien en bloeien. Een heerlijke tijd voor ons, maar helaas ook voor virussen! En dan met name de konijnenvirussen die in de winter weinig infecties en sterfte hebben veroorzaakt, besmetten in deze periode weer kwetsbare konijnen.
Daarom houden wij ook dit voorjaar weer een konijnen vaccinatie-actie.

Op zaterdag 8 april en woensdag 12 april is er een vaccinatiemiddag van 14.30 tot 16.00 uur!!

Bescherm uw konijn(en) volledig met 2 vaccinaties!

Actieprijs

Myxo-RHD 1 vaccinatie €25,- *

RHD 2 vaccinatie €20,- *

Deze prijs is inclusief klinisch onderzoek.
Daarnaast krijgt u een gratis klinisch onderzoek over een half jaar.

*Normale prijs Myxo-RHD 1 €32,50, RHD 2 €26,25

Er zijn 3 virale ziektes bij konijnen die meestal een fatale afloop hebben en die konijnen relatief makkelijk op kunnen lopen: myxomatose, RHD1 (Rabbit Haemorrahagic Disease) en RHD2. Gelukkig kunt u uw konijn(en) hiertegen beschermen middels 2 vaccinaties. Het beste moment hiervoor is in het voorjaar.

Vaccinatie:
Vroeger was het nodig een konijn twee keer per jaar te laten vaccineren tegen myxomatose en RHD1. Tegenwoordig is er een combinatie-vaccin beschikbaar, dat maar één keer per jaar gegeven hoeft te worden en dus ook goedkoper is.

Daarnaast is er nu ook een vaccinatie voor de RHD2. Dit vaccin moet wel herhaald worden na 6 maanden.

Laat je konijn(en) in het voorjaar vaccineren, ook konijnen die niet buiten komen! De vaccinaties geven binnen drie weken bescherming.

Myxomatose:
Bij myxomatose zwellen de oogleden op en ook rond de bek en anus kunnen zwellingen ontstaan. Het konijn is sloom, krijgt ademhalingsproblemen en uiteindelijk leidt de infectie meestal tot de dood.

RHD1:
Bij RHD1 (Rabbit Haemorrhagic Disease) (ook wel VHS genoemd) wordt het konijn sloom en benauwd, wil het niet meer eten,  krijgt het koorts en heeft het pijn. Dit laatste kan zich uiten in knarsetanden en zelfs schreeuwen. In het laatste stadium van de ziekte zie je vaak bloederige neusuitvloeiing. Meestal sterft het konijn snel aan bloedingen in het lichaam. Deze zijn niet altijd aan de buitenkant te zien, waardoor het konijn soms ‘gewoon’ plotseling dood in zijn hok wordt gevonden.

RHD2:
RHD2 is een virus variant op de RHD1. Het virus reageert niet op de vaccinatie tegen RHD1 en er is dan ook een aparte vaccinatie tegen het RHD2 virus ontwikkeld. Bij het RHD2 virus kunnen ook konijnen die jonger zijn dan 3-4 maanden de ziekte krijgen en er aan sterven. Dit zie je niet bij de RHD1.

Besmetting:
Het myxomatose virus wordt overgebracht via muggen, steekvliegen en vlooien, maar overdracht kan ook direct van konijn op konijn plaatsvinden. Het RHD1&2 virus kan zich verspreiden via direct contact tussen konijnen, maar ook via mest, insecten (zoals vliegen) en besmet materiaal (zoals bijvoorbeeld drinkflesjes). LET OP: ook vers geplukt gras kan besmet zijn (door bijvoorbeeld wilde konijnen), evenals schoenzolen!

Indien u niet in de mogelijkheid bent om op bovenstaande data langs te komen met uw konijn, maar wilt u hem/haar wel laten vaccineren, neem dan contact met ons op voor andere mogelijkheden.

Voor het maken van een afspraak of vragen omtrent de vaccinatie kunt u altijd telefonisch contact met ons opnemen via 072-5339336.

Wij kijken er naar uit om u binnenkort te zien met uw konijn(en)!