Nieuws Video series

De voordelen van kokosvet

Voor sommigen van ons roepen kokosnoten beelden op van palmbomen en tropische plaatsen. Voor anderen nemen ze ons mee terug naar verrukkelijke herinneringen aan de zelfgebakken kokosnootpastei van onze moeder,. Maar wist je dat de olie die uit het vlees van de kokosnoot wordt geperst, naast een heerlijke smaak, tal van gezondheidsvoordelen bevat, voor mensen en hun dieren? Laten we eens goed kijken naar kokosolie en waarom je zou moeten overwegen om wat toe te voegen aan de voeding van je hond en kat.

 

ALS HET VERZADIGD IS, IS HET DAN NIET SLECHT?
Vetten bestaan uit vetzuren die vallen in drie categorieën: enkelvoudige, meervoudig onverzadigde en verzadigde vetzuren. Verzadigde vetten, die voornamelijk worden gevonden in dierlijke producten zoals vlees en zuivel en zijn vast bij kamertemperatuur, zijn gekoppeld aan een groot aantal gezondheidsproblemen bij mensen zoals obesitas, een hoog cholesterolgehalte en een verhoogd risico op hart-en vaatziekten. Als plantaardig verzadigd vet werd kokosolie ooit gegroepeerd met andere ongezonde vetten en mensen werd geadviseerd om het niet te consumeren.

Maar ook al is kokosolie een verzadigd vet, het is niet ongezond. In feite bevat het tal van gezondheidsvoordelen.

De chemische structuur van kokosolie is heel anders dan het vet in bijvoorbeeld een biefstuk of een stuk boter en dat verschil heeft enorme gevolgen voor onze gezondheid en die van je hond en kat.

Terwijl de meeste verzadigde vetten bestaan uit langketenige vetzuren (LCFA’s), bestaat kokosolie voornamelijk uit middenlange ketenvetzuren (MCFA’s), of middenlange keten triglyceriden (MCT’s). Ons lichaam metaboliseert (breekt af) en herkent middenlange keten vetzuren anders dan lange keten vetzuren, wat een heel ander effect heeft.

VOORDELEN VAN KOKOSOLIE (= KOKOSVET)
Er zijn vele redenen om je huisdier elke dag wat kokosolie te laten drinken. We weten nu bijvoorbeeld dat, in tegenstelling tot dierlijke verzadigde vetten die bijdragen aan hart- en vaatziekten, kokosolie eigenlijk gezond is voor het hart van je hond en kat en jezelf.

Kokosolie bevat ook laurinezuur, een verzadigd vetzuur dat in het lichaam wordt omgezet in monolaurine, een monoglycerideverbinding met tal van gunstige eigenschappen, waaronder anti-virale, antibacteriële, antibacteriële, anti-schimmel- en anti-protozoölische eigenschappen. Laurinezuur vernietigt lipide gecoate bacteriën, schimmels en virussen zoals herpes, de mazelen, griep, hepatitis C en HIV, ringworm en de voetschimmel bij een sporter.

Bovendien tonen studies aan dat MCT’s zoals die gevonden in kokosolie een breed scala aan gezondheidsvoordelen bieden, waaronder:

Hulp bij gewichtsverlies (MCT’s verhogen de stofwisseling, sturen signalen van verzadiging en kunnen niet als vet worden opgeslagen).
Verbeteren van de spijsvertering en absorptie van vetoplosbare vitaminen
Voordelen voor de huid en de vacht
Verstrek een snelle vorm van niet-koolhydratenergie

COCONUT: HET NIEUWE “HERSENVOEDSEL”…
Maar van al deze voordelen is mijn favoriet dat kokosolie wetenschappelijk is bewezen dat het de hersenfunctie van oudere honden, katten en mensen verbetert, wat belangrijke gevolgen heeft voor mens en dier.

In één onderzoek kregen 24 Beagles een dieet aangevuld met 5,5% MCT’s, Het resultaat toonde aan dat er binnen een maand een aanzienlijke verbetering van de cognitieve vermogens werd bereikt. De auteurs van het onderzoek concludeerden dat de MCT’s (zoals in kokosolie) een alternatieve bron van hersenenergie vormden voor de oudere honden.

Als “supercomputer” van het lichaam hebben de hersenen veel energie nodig. De hersenen draaien op glucose. Naarmate wij en je hond en kat ouder worden, metaboliseren we glucose echter minder efficiënt, waardoor er een “gat” in de energiebehoefte van de hersenen ontstaat. Wanneer dit gebeurt, worden alternatieve bronnen van brandstof belangrijk om deze leemte op te vullen en de broodnodige energie aan de hersenen te leveren. Kokosvet met de MCT is deze vervangende energie.

In tegenstelling tot gewone vetten (die het lichaam langzaam verteert), breken MCT’s snel af en nemen we ze snel op in de bloedbaan, waardoor ze een snelle bron van niet-koolhydraatenergie vormen.
MCT’s kruisen gemakkelijk de bloed-hersenbarrière, waardoor ze tot 20% van de energiebehoefte van een normaal brein kunnen leveren. MCT’s zijn belangrijk voor de productie van ketonen, die als extra bron van “hersenvoedsel” dienen. MCT’s helpen het lichaam om omega-3 vetzuren efficiënter te gebruiken en de omega-3 vetzuurconcentraties in de hersenen te verhogen (een goede reden om je hond zowel omega-3- als kokosolie te geven).

WAAR JE OP MOET LETTEN
Kies bij de aankoop van kokosolie voor ongeraffineerde, koudgeperste variëteiten. Kies indien mogelijk voor biologische merken om mogelijke besmetting door pesticiden te voorkomen. Kokosolie hoeft niet in de koelkast bewaard te worden, maar omdat het lichtgevoelig is (zoals alle oliën), is het beter om het in een donkere kast te bewaren. Donkere glazen verpakkingen zijn uitstekende opslagkeuzes, omdat ze de olie beschermen tegen licht en er tegelijkertijd voor zorgen dat er geen BPA’s (schadelijke chemicaliën die in veel plastic verpakkingen worden aangetroffen) in het product terechtkomen.

Er zijn vele manieren om kokosolie in de voeding van je huisdier op te nemen. Probeer een eetlepel te mengen met alle voedingen. Meng het eens door wat biologische bosbessen. Je kunt het zelfs rechtstreeks uit de verpakking scheppen en je hond of kat de lepel laten likken. Veel honden en katten zijn dol op de smaak van kokosvet.

Uit onderzoek blijkt dat kokosolie die als 10% of minder van de voeding van uw hond wordt gevoed, geen spijsverterings- of andere gezondheidsproblemen oplevert. Omdat te veel kokosolie echter diarree kan veroorzaken, adviseer ik om mijn gezond verstand te gebruiken en het langzaam aan uw huisdier te introduceren.

Referenties

Aldrich, G, 2009, ‘MCTs an overlooked tool in dog nutrition’. Feedstuffs, 81(35) :10.

Laflamme, DP, 2012, ‘Nutritional care for aging cats and dogs’. Vet Clin  N Am: Sm An Pract, 42(4): 769-791.

Pan, Y, Larson, B, Araujo, JA, Lau, W et al, 2010, ‘Dietary supplementation with medium-chain TAG has long-lasting cognition-enhancing effects in aged dogs’. Brit J Nutr, 103 (12): 1746-1754.

Comparison of serum concentrations of symmetric dimethylarginine and creatinine as kidney function biomarkers in healthy geriatric cats fed reduced protein foods enriched with fish oil, L-carnitine, and medium-chain triglycerides

M.Yerramilli E.Obare M.Yerramilli S.Yu D.E.Jewell J.A.Hall; Veterinary Journal 2014