Nieuws Video series

Mondhygiëne van je hond, kat, paard en jezelf

 

TANDPASTA VOOR JOU, JE HOND, KAT EN PAARD

 

Zelf zul je dagelijks tandpasta gebruiken. Of je het bij je hond, kat of paard doet is je eigen wens. Gezien je deze pasta in een mond doet is het best eens goed tandpasta te bekijken. Er zijn volledig synthetische maar ook meer natuurlijke. Van belang is dat er geen synthetische stoffen inzitten. Lichamen worden al genoeg belast en het is de bedoeling dat je mond en lichaam gezonder worden.

SAMENSTELLING

In de meest tandpasta’s zitten stoffen die in het geheel niet goed voor je gezondheid en dat van je dier zijn. Het beste vermijd je deze stoffen.

Dit zijn stoffen als synthetische kleurstoffen. Deze stoffen kunnen de gezondheid van je dier en jezelf belasten. Zeker als we dagelijks enkele malen onze tanden poetsen. Wat doet de kleur van een tandpasta er eigenlijk toe ?

Veel tandpasta’s bevatten synthetische smaakstoffen. Gebruik liever natuurlijke smaakstoffen. Die zijn er in overvloed op een natuurlijke basis.

Fluoride zou tandbederf tegengaan. In recente studies is het tegendeel naar voren gekomen. Daarnaast is fluoride een halogeen en is familie van chloor, broom en jodium. Niet de beste stoffen voor je lichaam en het milieu.

Glycerine is een veel gebruikte stof om een glad gevoel in je mond te krijgen. Glycerine kan interfereren met de mineralisatie van je tanden en dat van je dier. Dus zo met de stevigheid van tanden en kiezen.

Waterstof peroxide is een middel om tanden witter te laten worden. Het is een irriterende stof en kan tandvlees onnodig belasten.

Propyleenglycol is een veel gebruikte dragerstof van tandpasta en wordt gemaakt uit olie en is een basis van je antivries in je auto. Dit hoort niet in een mond thuis.

Natrium Lauryl sulfate is één van de schuimmiddelen in tandpasta’s. Een stof met negatieve eigenschappen op de gezondheid van je mond en de rest van je lichaam. Hoort dus niet in je dier en jezelf thuis.

Titanium dioxide is een wit poeder dat tandpasta zijn extreem witte kleur geeft. Deze stof heeft een negatief effect op de gezondheid van je darm.

Triclosan is een stof die bacteriën doodt en is gelinkt aan vele gezondheid- en milieu verontreinigingen. Het hoort ook niet in jouw lichaam en dat van je dier thuis.

Ga de ingrediëntenlijst van je tandpasta en dat van je dier maar eens na.

Is het niet beter zelf een tandpasta van natuurlijke producten te maken? Een tandpasta helemaal zelf gemaakt en aangepast op jouw individuele wensen en dat van je dier.

Hier is een voorbeeld van een recept dat jezelf kunt aanpassen.

NATUURLIJK TANDPASTA RECEPT

  • 4 eetlepels kokosolie
  • 2-4 eetlepels baking soda of in combinatie met zeezout
  • 10 druppels cinnamon bark essentiële olie van Young Living
  • 20 druppels peppermint essentiële olie van Young Living

In plaats van baking soda kun je ook betoniet klei, cacao poeder of diatomeeën  aarde gebruiken. Deze stoffen hebben de functie om je tanden licht te schuren en zo de plak of het matige tandsteen te verwijderen.

Kokos olie is een geweldig product voor de mondhygiëne. Het doodt bacteriën, inclusief candida soorten. Het is verzorgend voor je tandvlees. Ook is het een mooie basis om de ingrediënten te mengen. Kokosolie is snel vloeibaar of in ieder geval zacht. Zo kun je de essentiële oliën van Young Living die je wilt toevoegen goed mengen. Als je kokosolie vloeibaar maakt maar niet heet, kun je alle ingrediënten met een spatel goed mengen. De kokosolie mag niet heet worden want dan gaat de werkzaamheid van de essentiële oliën van Young Living verloren.

Je kunt Guar Gom gebruiken om de tandpasta te verdikken als je wilt. Ook kun je meer baking soda toevoegen. Helemaal afhankelijk van je eigen smaak.

Ook kun je wat magnesiumpoeder (-biglycinaat of -citraat basis) toevoegen om je tanden te verstevigen.

Wat betreft de essentiële oliën kun je je eigen smaak bepalen. Spearmint is wat zachter dan peppermint. Vind je cinnamon bark niets dan kun je ook tien druppels tijm of clove  gebruiken. Cinnamon bark, tijm en clove zijn antibacterieel en dus verstandig ze erin te verwerken.

Wil je een zoetere tandpasta dan kun je stevia of anijs olie van Young Living gebruiken. Deze zelfgemaakte tandpasta kan wat zout smaken. Daar wen je vanzelf aan.

Ook de dikte en consistentie kun je zelf bepalen door meer of minder baking soda of meer of minder kokosolie te gebruiken. Wat ik je gegeven heb is het basis recept dat je kunt aanpassen naar je eigen wens en dat van je dier.

Hou je mond en dat van je dier gezond en gebruik natuurlijke tandpasta met de essentiële olie van Young Living.