Nieuws Video series

Voedsel allergie/-tolerantie of incompatibiliteit????

Alimentair geïnduceerde aandoeningen (A.G.A.)

 

 

 

Herken je de volgende klachten bij je hond?

 • Regelmatig gras eten
 • Regelmatig braken
 • Regelmatig diarree en buikpijn
 • Jeuk
 • “Hots spots”
 • Terugkerende overval;de en ontstoken anaalklieren
 • Een hondengeur in huis
 • Het gehele jaar door verharen
 • Chronische oor ontstekingen

Reguliere diergeneeskunde lost dit op door de symptomen te bestrijden. Antibiotica, prednisolon en hypoallergene brok wordt geadviseerd. Je hond verbetert (vaak tijdelijk) maar de oorzaak blijft aanwezig. De ongewenste laaggradige activatie van de afweer van je hond is nog steeds actief en is de oorzaak van de klachten. Niet een ideale situatie voor je hond. Ik zeg niet dat deze reguliere benadering goed of fout is maar de klacht blijvend oplossen doet het niet.

Uiteraard is een gedegen klinisch veterinair onderzoek nodig. Om uit te sluiten of er oorzaken als parasieten en, of bacteriën aanwezig zijn. Ook orgaan falen moet eerst uitgesloten worden. Zijn die de oorzaak dan moeten deze eerst aangepakt worden.

Vaak wordt er gesproken over een voedselallergie. Maar is dit in veel gevallen wel zo? Een voedselallergie ,voedselintolerantie en voedsel incompatibiliteit  zijn wel degelijk verschillende processen en moeten anders benaderd worden.

Voedselallergie

Wat veel mensen denken is dat een voedsel incompatibiliteit of intolerantie hetzelfde zijn als een voedsel allergie. Dit is niet zo. Bij een voedselallergie reageert het afweersysteem van je hond heel heftig op bepaalde voedingseiwitten.  De eiwitten die een reactie veroorzaken worden “allergenen”  genoemd. Dus als je hond allergisch is voor bijvoorbeeld kippenvlees is het kippen eiwit een allergeen. In dit geval zal je hond  gelijk de strijd aangaan met dit allergeen. De afweer van het lichaam van je hond ziet dit allergeen als “gevaar.” De afweer wordt actief en er komt “histamine” in de bloedbaan en weefsels vrij.  Door de stof histamine krijgt je hond dan de allergische klachten, zoals irritaties aan de huid, ogen, luchtwegen, maagdarmkanaal en hart- en vaatklachten, bulten op de huid en zo meer…. Bij een allergische reactie op voedsel komen ook IgE antistoffen vrij en is er een directe reactie na voedsel inname.  Rode ogen, boeren, zuuroprispingen, hartritme problemen tot anafylactische shock aan toe kunnen dan het gevolg zijn. Dit zijn de allergische reacties op voeding en ontstaan direct na de inname van deze allergenen.

Voedselincompatibiliteit

Zoals je hierboven al las is een voedselincompatibiliteit weer anders dan een allergie. Een voedselincompatibiliteit is namelijk een niet-allergische reactie op voeding die je je hond geeft. Wat anders hieraan is, is dat wanneer je hond ergens incompatibel voor is hij of zij een bepaald verteringsenzym mist. Dit enzym moet weer een bepaalt nutriënt verteren in de voeding van je hond. Je hond heeft niet voor alle voedingsstoffen een verteringsenzym of voldoende verteringsenzymen.Ook speelt de opbouw van het microbioom hier een grote rol in.

Er komen dus incompatibiliteit klachten wanneer je hond dit specifieke verteringsenzym mist. De voeding wordt nu niet verteerd in de darmen van je hond. Doordat de voeding niet verteerd wordt, gaat deze niet opgenomen worden in de bloedbaan. Deze onverteerde voeding gaat nu gefermenteerd worden door de in de darmen aanwezige (vaak onjuiste)  bacteriën (het microbioom).  De ontstane rottingsstoffen (o.a. cadaverine en putresceïne) maken de darm lek ( Leaky Gut Syndrome).  Zo komt de inhoud van de darm in contact met de aangeboren afweer van de darm. De daar bevindende B- en T lymfocyten worden geactiveerd en gaan onder andere IgM antistoffen maken met een cascade aan andere ontstekingsstoffen.  Deze immunoglobulinen en ontstekingsstoffen komen in de interstitiële weefsels en bloedbaan terecht. Dus overal in het lichaam van je hond. Zo ontstaan de klachten hierboven beschreven die tot 6 weken na inname van de voeding kunnen ontstaan. Je kunt daarom slecht nagaan welke voeding de klachten veroorzaakt.

Voedsel intoleranties
Dit zijn reacties van de afweer van je hond op stoffen in de voeding waar je hond een biochemische hinder van heeft zoals alle geur, kleur en smaakstoffen. Conserveringsmiddelen en synthetische anti oxidanten. Hieronder geef ik een kleine onderverdeling.

 • Farmacologische reactie

Een andere oorzaak zijn farmacologische reacties. Wanneer je hond een farmacologische reactie heeft op voedsel, komt dit doordat het lichaam van je hond een reactie geeft op de werking van een voedingsstof. Het lichaam reageert abnormaal op deze voedingsstof en veroorzaken zo klachten. Neem als voorbeeld cafeïne bij de mens, wanneer iemand een kopje koffie drinkt en hierna hartkloppingen krijgt, kan dit een farmacologische reactie zijn. De klachten ontstaan pas na een inname van een bepaalde hoeveelheid van de voedingsstof. Deze reactie heeft een grensvlak met een vergiftiging.

 • Overgevoeligheidsreacties

Als laatste hebben we de overige overgevoeligheidsreacties. Dit zijn overgevoeligheidsreacties waarvan niet bekend is wat precies de oorzaak is. Wat vaak voorkomt  zijn intoleranties voor kleurstoffen en conserveermiddelen. Kleurstoffen worden vaak als extraatje toegevoegd aan voedingsmiddelen. Kleurstoffen zorgen er namelijk voor dat de kleur van een product er mooier uitziet en zo een aantrekkelijker product wordt. Conserveermiddelen zijn net als kleurstoffen een extra stof dat wordt toegevoegd aan voedingsmiddelen. Hier worden geen afweerstoffen geproduceerd.

Naast dit alles heeft voeding ook een energetische waarde die van belang is in het ontstaan van klachten. In een volgend deel zal ik deze bespreken.

 

                                              Voeding is je medicijn en je medicijn is voeding”
                                                                        Hippocrates ca. 460 v.Chr. –, 370 v.Chr.

 

In onze Sterkliniek Any Animal behandelen we veel van deze klachten. We werken hier samen met het innoverende  laboratorium  Medisynx. Dit laboratorium kan onderzoeken door middel van een bloedtest welke van de 42 onderzochte voedingsmiddelen voor je hond wel of niet een voedselincompatibiliteit geven en of er candida albicans  aanwezig is. Candida albocans is een gist in de darm van je hond. Deze hoort daar niet thuis en produceert veel histamine.

Veertien dagen na de bloedtest is de uitslag bekend. Samen met dierenarts Erwin van Gijtenbeek wordt dan een recept gemaakt die past bij je hond. Eerst gaan we de darm reinigen en ontdoen van alle onverteerde voedingsresten.  Zo voorkomen we verdere rotting van onverteerde voedingsresten. We gaan de darm (leaky gut) repareren zodat voeding niet meer bij het immuunsysteem kan. Aansluitend het microbioom van de darm opbouwen en de juiste geteste voeding inzetten. Zo een traject kanl een jaar in beslag nemen.

 

De consequentie van de uitslag van deze bloedtest is dat je zelf de voeding van je hond gaat samenstellen uit ingrediënten die je hond kan verteren en geen immuunreactie tegen vertoont. Soms komt er een uitslag waarbij één van de mixen van CarniVoer gebruikt kunnen worden. Dat is enkel makkelijker maar wel zeldzaam.

De maaltijd van je hond gaan samenstellen doe je als je dat wilt met de hulp van dierenarts Erwin van Gijtenbeek en dat went snel. De beloning is dat je hond vrij raakt van klachten als diarree, braken of huidaandoeningen,…… In onze kliniek hebben we een succespercentage van 90% behaald met deze methode. Helaas is voor katten deze test (nog) niet beschikbaar. Wel zet dierenarts Erwin van Gijtenbeek veel voedingstherapie in bij katten met mooie resultaten.

Blijvende gezondheid voor je dier creëren door je de juiste informatie aan de cel van je dier te geven is de missie van Sterkliniek Any Animal

Mocht je nu meer willen weten neem dan gerust contact met ons op. On nummer is  072-5339336.

 

Referenties:

https://publications.waset.org/9998901/pdf

craig2018