Nieuws Video series

Kruiden en medicinale paddenstoelen voor je hond en kat

 

Zijn kruiden noodzakelijk voor je kat en hond?

Van de kat wordt gezegd dat het een obligate carnivoor is. Dus enkel op vlees leeft. Dat is deels juist. Als je ziet wat haar in het wild levende familie eet, zijn dat ook gevulde darmen van de gevangen prooidieren. In deze darmen zit veel plantaardig materiaal.

Honden hebben meer een omnivore leefstijl. Dat wil zeggen dat zij niet alleen vers gevangen prooidieren eten maar ook kruiden, besjes etc.

Prooidieren zijn over het algemeen herbivoren (planteneters) In de darmen van herbivoren zit veel plantaardig materiaal. De in het wild levende honden, wolven en katachtigen eten dus planten op een indirecte wijze doordat ze een deel van de darm mét darminhoud van hun prooi opeten. .

Beiden diersoorten eten deels plantaardig materiaal, al dan niet bewust.

CarniVoer heeft als doel de gezondheid van je hond en kat te verbeteren dan wel te behouden. Als aanvulling voor dit doel hebben de dierenartsen bij CarniVoer een kruidenlijn ontwikkeld. Deze kruidenlijn is bedoeld als aanvulling op de voeding van je hond en kat. De kruiden kunnen door elke voeding gedaan worden. Ook door andere dan de rauwe- en gestoomde voeding van CarniVoer.

Kruiden bevatten stoffen. Stoffen die bestaan uit  onder andere essentiële oliën, riboflavonoïden, organische zuren, pectine, vitaminen, mineralen, looistoffen en bitterstoffen. Dieren en planten hebben een co-evolutie op aarde. Dat wil zeggen ze samen zijn geëvolueerd en hebben altijd wederzijds met elkaar te maken gehad en contact gehad. Je kunt zeggen dat ze op elkaar zijn afgestemd. De stoffen van planten en kruiden zijn altijd ingeademd en gegeten. Deze stoffen zijn in alle delen van de dieren terecht gekomen en hebben zo een invloed gehad op dieren. Ook op ons mensen.

De invloed die ze op honden en katten hebben varieert van:

 • Kalmerende effecten
 • Antibacteriële effecten
 • Anti schimmel effecten
 • Anti virale effecten
 • Pijnstillende effecten
 • Wond genezende effecten
 • Diuretische effecten (plasmiddel)
 • Ondersteuning van het microbioom in de darm

Kruiden hebben nog meer positieve effecten dan hier opgesomd.  CarniVoer breidt deze kruiden lijn nog verder uit. De kruiden door de voeding van je hond en kat  mengen, geeft de juiste informatie aan de lichaamscellen om gezondheid te behouden. CarnIvoer mengt deze kruiden niet door de rauwe en gestoomde voeding gezien het invriesproces en het ontdooien de werking van de kruiden kan beschadigen. De los verkrijgbare kruiden bieden je de mogelijkheid om een individueel bepaalde voeding voor je hond en kat te maken.

De kruiden die CarniVoer heeft zijn:

1 – Fyto-Supplement Basis:

 • Oreganum Majorana
  Dit kruid heet in de volksmond Marjolijn. Het bevat onder andere etherische oliën, flavonoïden, bitterstoffen en tanninen. De inhoud stoffen zijn krampwerend, galvormend en slijmoplossend.
 • Bosbessen
  Bosbessen bevatten stoffen als flavonoïden welke ontstekingsremmend zijn, en anti oxidatief zijn met de hoogste ORAC (Oxigen Radical Absorbance Capacity) waarde. Looistoffen welke een antiseptische en maag-darm beschermende werking hebben. Betacaroteen, luteïne, enkele vitamine B en vitamine C bevatten.
 • Kamille
  Kamille is een plant die al veel gebruikt is in de humane geneeskunde. Het bevat etherische oliën, bitterstoffen, looistoffen en cumarine. Deze stoffen hebben een ontstekingsremmende, kramp opheffende, gal afdrijvende en en licht laxerende werking.
 • Artisjok
  De artisjok is ontstaan uit het veredelen van Kardoen. De plant bevat onder andere bitterstoffen, fenolzuren, flavonoïden, fytosterolen en inuline. De stoffen hebben een gal vormend en gal afdrijvende eigenschappen.Ze stimuleren de leverfunctie en hebben lever beschermende eigenschappen. Ze zijn matig vocht afdrijvend en licht bloeddruk verlagend.
 • Curcuma
  Curcuma of ook geelwortel genoemd is een wortel welke vele goede effecten op de gezondheid heeft. Het bevat etherische olie, fenolen, vitamine B en C. Enkele van de eigenschappen zijn: gal vormend en gal afscheidend, lever beschermend, ontstekingsremmend en anti oxidatief.

 

2 – Fyto-Supplemnent Maag-darm

 • Gember
  Gember wordt ook wel zingiber officinale genoemd. Het bevat stoffen als etherische olie, oleoresine welke de scherpe smaak geeft. Verder fenolen en een eiwitsplitsend enzym zingibaïne. De stoffen werken maagzweer beschermend, braak stillend, absorbeert toxinen, is antiseptisch, absorbeert zuren uit de maag en heeft ontstekingsremmend eigenschappen.
 • Kamille
  Kamille is een plant die al veel gebruikt is in de humane geneeskunde. Het bevat etherische oliën, bitterstoffen, looistoffen en cumarine. Deze stoffen hebben een ontstekingsremmende, kramp opheffende, gal afdrijvende en een licht relaxerende werking.
 • Melisse
  Melisse is een plant die al door de eeuwen gebruikt wordt in de geneeskunde. De belangrijkste stoffen zijn etherische oliën, fenolzuren, flavonoïden, bitter- en looistoffen. Deze stoffen werken kalmerend op hersenen, het activeert de parasympaticus (onderdeel van het autonoom zenuwstelsel) welke ook voor rust zorgt en is krampstillend.
 • Rozenbottel
  De rozenbottel is gekozen vanwege de flavonoïden, vruchtzuren, anthocyanen, pectine en carotenoïden.  De werking van deze stoffen is onder andere ontstekingen remmen, adstringerend, bloedstelpend en mild laxerend.
 • Artisjok
  De artisjok is ontstaan uit het veredelen van Kardoen. De plant bevat onder andere bitterstoffen, fenolzuren, flavonoïden, fytosterolen en inuline. De stoffen hebben een galvormend en gal afdrijvende eigenschappen.Ze stimuleren de leverfunctie en hebben lever beschermende eigenschappen. Ze zijn matig vocht afdrijvend en licht bloeddruk verlagend.

 

3 – Fyto-Supplemment Leverondersteuning

 • Silybum marianum of ook de Mariadistel
  Dit is een tweejarige plant. Het behoort tot de kruiden. Deze plant groeit in Zuid-Europa rond het middellandse zeegebied. Deze vormt onderdeel van de composieten familie waar ook de artisjokken en madeliefjes toe behoren.De stoffen in de mariadistel hebben de volgende belangrijke functies op de lever van je hond en kat. Het beschermt levercellen tegen beschadiging. Het heeft een anti oxidatieve werking. Het herstelt beschadigde levercellen en bevordert de gal afdrijving.
 • Curcuma of ook geelwortel
  Dit is een wortel van een plant. Er zijn meerdere soorten curcuma planten. Curcuma longa heeft de meeste lever beschermende stoffen (curcuminoïden) in zich. De actieve stof curcumine beschermt de lever, bestrijdt vrije radicalen, is wond genezend, zenuw beschermend en houdt de groei van bloedvaten tegen. Het tegengaan van overmatige bloedvat aanwas is een kanker beschermende eigenschap. Kanker heeft veel bloed nodig en op deze wijze helpt curcumine dit tegen te gaan.


4 – Fyto-Supplement Nierondersteuning

 • Solidago Virgaurea,
  Dit kruid heet ook “ Echte Guldenroede”. Dit kruid heeft een diumetische werking. Het ondersteunt de filtratie van de nieren. Het helpt nierstenen voorkomen. Het is ontsteking werend en mild krampwerend.
 • Equisetum Arvense
  Ook wel de Heermoes. Onderteund de genezing van nier en blaasontstekingen en verbeterd de micro circulatie in de nier.
 • Ribes Nigrum.
  Dit is in de volksmond de zwarte bes. Ook deze is vocht afdrijvend. Ontstekingsremmend en ondervangt veel gevormde vrije radicalen in het lichaam. Een teveel aan vrije radicalen zorgt voor beschadiging onder andere van het nierweefsel wat we willen remmen. Het ondersteunt ook het voorkomen van blaasontstekingen.

 

5 – Fyto-Supplement Chlorella-Spirulina

Deze samenstelling is precies op je kat en hond afgestemd.

 • Chlorella
  Chlorella is een eencellige kleine zoetwater alg. Deze alg doet aan een intens metabolisme en heeft het vermogen zeer snel te delen. De groeifactoren die deze alg bezit, hebben een activerend vermogen op het cel metabolisme van je hond en kat. Cellen functioneren daardoor beter. Doordat een cel beter functioneert zal je dier gezonder blijven. Verder bevat chlorella veel RNA en DNA. Het erfelijk materiaal van de cel. Tijdens de veroudering van je hond en kat zal de regeneratie van de cellen afnemen. Ook in celdelingen kunnen sneller fouten ontstaan in het eigen DNA. Chlorella beschermt tegen deze foutieve processen en gaat zo voortijdige veroudering van je dier tegen.

  Het chlorofyl in chlorella lijkt veel op het hemoglobine in het bloed van je dier. De kern van het chlorofyl bevat magnesium in plaats van ijzer in het hemoglobine. Chlorofyl kan bijdragen aan een extra zuurstof transport. Verder is chlorofyl in staat om zware metalen zoals cadmium, aluminium en lood te binden. Op deze wijze voorkomt chlorofyl dat de zware metalen in je dier schade kunnen aanrichten. Chlorofyl heeft ook nog anti oxidatieve eigenschappen en vertraagt zo het ouder worden van de cellen. Ons advies is om twee weken voor een vaccinatie te starten met het geven van dit supplement. Je kunt het dan als kuur geven totdat het potje leeg is. Zo kun je de aanwezige zware metalen uit vaccinaties ondervangen.
 • Spirulina
  Spirulina is een microscopisch kleine blauw-groene alg. Een zeer oude levensvorm op aarde. Het bevat vele aminozuren, mineralen en vitaminen. Het heeft een goede invloed op het afweersysteem door het aanwezig zijn van vele aminozuren. Deze aminozuren hebben ook een betere biologische beschikbaarheid dan aminozuren uit vlees. M.a.w. ze worden beter opgenomen en zijn dus ook beter beschikbaar voor je dier.Het bevat vele anti-oxidanten zoals fucocyanine. Dit is een blauw pigment dat het afweersysteem van je dier ondersteunt. Ook is spirulina in staat om zware metalen aan zich te binden en uit het lichaam van uw dier te verdrijven.CarniVoer adviseert dit supplement dagelijks te gebruiken om zo op termijn je dier van deze voordelen te kunnen laten genieten. Het effect is enkel te merken als het langdurig en constant gegeven wordt. Het chlorella / spirulina supplement kan door elke voeding die aan je kat en hond gegeven wordt, gebruikt worden. Specifiek is dit supplement ontwikkeld voor de voeding van CarniVoer en zo de gezondheid van je dier optimaal te laten zijn.

 

6 – Fyto-Supplement Adaptogenen

 • Hypericum perforatum,
  Ook wel het Sint Janskruid genoemd.Het remt de heropname van serotonine in de synapsspleet van de zenuwen. Zo komt meer serotonine beschikbaar. Serotonine is een neuro transmitter die een “goed gevoel” geeft aan je hond en kat. Ook werkt het kalmerend en angst dempend.
 • Ginkgo biloba,
  Deze ondersteunt de circulatie in de hersenen. Hersenen moeten goed en correct van bloed worden voorzien wat niet altijd het geval is bij veel en vaak stress. Verminderd de permeabiliteit en breekbaarheid van de haarvaten. Het beschermt hersenweefsel tegen zuurstof tekort.
 • Eleutherococcus
  Verhoogt het aanpassingsvermogen van je hond en kat aan veranderende omstandigheden. Verbetert de stresstolerantie en is algemeen vitaliserend.
 • Rhodiola rosea.
  Een algemeen tonicum waardoor aanpassing aan veranderingen makkelijker gaat. Het ondersteund de bijnieren, thymus en schildklier. Organen die onder stress lijden.

 

7 – Fyto-Supplement Fungi.   (medicinale paddenstoelen)

De medicinale paddenstoel is een complex organisme dat enkele duizenden enzymen, voedingsstoffen en eiwitten bevat in een verhouding die gezondheidsvoordelen biedt.

De dierenartsen bij CarniVoer zijn van van mening dat medicinale paddenstoelen een belangrijke potentiële waarde hebben voor de gezondheid van katten en honden op het gebied van immuniteit en spijsvertering, normale celgroei, bevordering van het normale ontgiftingsproces, bescherming tegen milieu stressoren en zelfs gewrichts- en ademhalingsgezondheid.

Om de voordelen van een paddenstoel voor je hond en kat volledig te waarderen, laten we eens kijken hoe ze dat doen.

Paddenstoelen zijn schimmels die een vlezige, bovengrondse voortplantingsstructuur vormen die het voortplantingsorgaan van de schimmels zijn.

De paddenstoel of het deel dat je boven de grond  ziet- de steel en de hoed – is echter minder dan 10 procent van de totale biomassa van een paddenstoel. Het mycelium is het deel van de paddenstoel dat je niet ziet of normaal gesproken niet eet. Het is het deel dat onder het oppervlak van de grond ligt. Het mycelium is het deel dat de belangrijkste voedingsvoordelen van paddenstoelen kan bevatten.

Het mycelium is een uitgebreid netwerk van levende cellen die een groot deel van het aardoppervlak bedekken. Deze ondergrondse “schimmelmatten”, de grootste biologische entiteiten op de planeet, kunnen tientallen of zelfs eeuwen leven. Een mycelium is essentieel voor het ecosysteem van een gezond bos – het is wat de bodem voedt en aanvult.

Hun werk is niet altijd gemakkelijk…. Mycelium cellen vechten voortdurend tegen vijandige omgevingen. Om hun overleving te bevorderen, hebben paddenstoelen zeer efficiënte en proactieve immuunsystemen ontwikkeld.

Veel wetenschappers geloven dat deze beschermende capaciteiten die paddenstoelen in de loop der jaren hebben ontwikkeld, samen met het vermogen om natuurlijke organische stoffen af te breken precies datgene is wat paddenstoelen zo waardevol maakt voor zoogdieren en dus je hond en je kat (en jezelf)

Wat maakt paddenstoelen zo waardevol voor de immuniteit van je huisdier?

Bèta-glucanen en proteoglycanen zijn twee van de beste biologisch actieve stoffen in paddenstoelen en mycelia die het immuunsysteem van dieren ondersteunen. Bèta-glucanen zijn ketens van polysachariden en proteoglycanen zijn speciale eiwitten, die vaak voorkomen in het bindweefsel.

Wat bèta-glucanen van paddenstoelen zo uniek maakt in het ondersteunen van de gezondheid is hun vermogen om een optimale immuunfunctie te ondersteunen zonder overprikkeling !!

De bèta-glucanen in champignons zijn grote en complexe lange-keten moleculen. Wat bepaalde bèta-glucanen onderscheidt van andere bèta-glucanen zijn hun unieke zijdelingse vertakkingspatronen.

Hoewel bèta-glucanen het meest bestudeerde bestanddeel zijn, bevatten paddestoelen en hun mycelium andere bioactieve verbindingen en eiwitten:

 • Alfa-glucanen
 • Antioxidanten
 • Enzymen
 • Pectines
 • Ribonucleases
 • Ubiquitine-achtige eiwitten
 • Peptiden
 • Lectines
 • Lentinan

Wist je dat het maagdarmkanaal van je huisdier haar grootste immuunbarrière is? Het heeft alleen maar zin om het immuunsysteem van je huisdier volledig te ondersteunen als de spijsvertering van je hond en kat ondersteund wordt.

Paddenstoelen en de complexe voedingsmatrix van voedingsstoffen, voedingsvezels en schimmel-enzymen van hun mycelium hebben aangetoond dat ze een gezonde spijsvertering en een goede werking van het maag-darmkanaal ondersteunen.

De belangrijke enzymen die door paddenstoelen worden geproduceerd zijn onder andere:

 • Proteases – helpen bij het verteren van eiwitten en helpt bij het reinigen van de bloedstroom van je hond en kat van overtollig onverteerd eiwit.
 • Lipases – helpen vet te verteren
 • Amylases – helpen zetmeel af te breken in suiker en voorziet het lichaam van je huisdier van energie.
 • Cellulases – helpen vezels af te breken, wat op zijn beurt de gezondheid en regelmaat van de darm bevordert.

Deze spijsverteringsenzymen die deel uitmaken van de paddenstoel zelf kunnen potentieel helpen om de verteerbaarheid en het gebruik van koolhydraten en eiwitten in het lichaam van je hond en kat te verbeteren. Ze zijn ook in staat om de zware, zure omstandigheden van de maag te overleven.

Paddenstoelen zijn uitstekende bronnen van antioxidanten in het algemeen, zoals polyfenolen en selenium, maar ze bevatten ook antioxidanten die uniek zijn voor champignons en hun mycelium.

Een van deze antioxidanten is L-ergothioneine, dat nu door deskundigen wordt herkend als een “meester-antioxidant”, omdat het wordt getransporteerd naar cellen door het hele lichaam om schade door oxidatieve stress en vrije radicalen te bestrijden.

Ergothioneïne is een zwavelhoudend aminozuur dat alleen wordt gesynthetiseerd door paddestoelen en door schimmels en mycobacteriën in de bodem. Planten kunnen ergothioneïne via hun wortels opnemen en grazende dieren kunnen ergothioneïne houdende planten consumeren.

Het lichaam van je hond en kat kan zijn eigen ergothioneïne niet maken, dus katten en honden zijn afhankelijk van paddenstoelen.

Moderne landbouwpraktijken, met hun zwaar gebruik van chemische meststoffen, herbiciden en fungiciden, hebben de gezonde schimmelgemeenschappen in onze bodems drastisch verminderd, waardoor de totale hoeveelheid ergothioneïne in onze voedselvoorziening is afgenomen.

Ergothioneïne concentreert zich op plaatsen waar veel oxidatieve stress heerst – met name in het oogweefsel, de lever en nieren en rode bloedcellen. Het gaat direct naar de celkernen om het cellulair DNA van de cellen te helpen beschermen.

Het komt in de mitochondriën, de energiecentrales van cellen, die mogelijk bescherming bieden tegen schade door vrije radicalen die het verouderingsproces kunnen versnellen.

Dit is wat er nog meer uniek is aan ergothioneïne. Het blijft lang in het lichaam – ongeveer 30 dagen in plaats van 30 minuten of minder voor de meeste andere antioxidanten.

Het fyto-supplement Fungi bevat Reishi, Shiitake, Maitake, Chaga en Turkey tail. Biologisch geteeld en als geheel gebruikt. Als supplement dagelijks door de voeding van je hond en kat doen, levert volgende voordelen:

 • Het immuunsysteem kalmeren
 • Vitaliseert oudere dieren
 • Bevorderd een optimale damfunctie en dus gezondheid
 • Ondersteunt de huidfunctie
 • Optimaliseert beweeglijkheid van gewrichten.

Ook dit supplement is niet als een standaard gebruikt in de rauwe en gestoomde voeding van CarniVoer. Het invries en ontdooi procédé kan de actieve ingrediënten beschadigen en elke hond en kat is een individu dat elk zijn eigen individuele behoeften heeft. Je kunt  op deze manier zelf bepalen wat je je hond en kat supplementeert.

 

Referenties;

 • Antitumor activity of Hymenaea martiana Hayne leaf in mammary cells of dogs.Vieira, D. da S. ;  Moura, J. B. ;  Silva, F. E. S. da ;  Taniwaki, F. ;  Cardoso, T. C.Universidade Estadual Paulista, UNESP, Araçatuba, São Paulo, Brazil. 2018
 • A Randomized and Controlled Study of the Effect of Echinacea Purpurea on Canine Parvovirus and Distemper Virus Antibody Levels in Dogs. American Journal of Traditional Chinese Veterinary Medicine . Aug2018, Vol. 13 Issue 2, p13-18. 6p. Yucheng Guan; Jiuzhi Chen; Shanshan Zhou; Cui Liu; Shining Guo; Dayou Shi
 • Changes in Plasma Metabolites Concentrations in Obese Dogs Supplemented With Anti-oxidant Compound. Koh Kawasumi, Tae MuraiTakayuki Mizorogi, Yuki Okada, Ichiro Yamamoto, Kohei Suruga, Kazunari Kadokura, and Toshiro Arai. Frontiers in Nutrition 2018
 • Review on potent anti diabetic plants or herbs from traditional medicine. Shilpa S. Kolhe, Punit R. Rachh; Bhagwant University, Ajmer Rajastan India; Journal in Drugs Delivery an Therapeutics 2018.
 • Effects of a nutritional supplement in dogs affected by osteoarthritis. Nadia Musco Giuseppe Vassalotti  Vincenzo Mastellone Laura Cortese1  Giorgia della Rocca  Maria Luce Molinari Serena Calabrò1 Raffaella Tudisco  Monica Isabella Cutrignelli1 Pietro Lombardi. Department of Veterinary Medicine and Animal Production, University of Napoli Federico II, Naples, Italy 2019
 • Food Selection by the Domestic Cat, an Obligate Carnivore John W. S . Bradshaw,* Deborah
  Goodwin, * Vhonique Legrand-Defre’tin, 7 and Helen M. R. Nott Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Physiology  Volume 114, Issue 3, July 1996, Pages 205-209
 • Beynen AC 2019. Prebiotics in cat food.