Nieuws Video series

Vitamine D3 voor je hond en kat.

Vitamine D3 voor je hond voor je kat

 

Zonlicht is voor je dier verreweg de belangrijkste bron van vitamine D. Verschillende studies tonen aan dat blootstelling aan ultraviolet licht de vitamine D-bloedspiegels met 150 mcg laat stijgen. De vacht bij honden en katten is een beperkende factor voor de aanmaak van vitamine D3 uit zonlicht.

Geen toxiciteit door zonlicht

Langdurig excessieve blootstelling aan zonlicht heeft geen vitamine D-toxiciteit tot gevolg. Dit komt door zogeheten fotodegradatie; bij vitamine D-verzadiging worden er andere metabolieten gesynthetiseerd en er wordt dus niet nog meer vitamine D in vetweefsel opgeslagen (Webb, 1989, Abboud, 2017, Holick, 2002).
Het blijft natuurlijk raadzaam om met mate te genieten van de zon en de huid niet te laten verbranden wat zeker geldt voor naakthonden en -katten.

Vitamine D-deficiëntie

Vitamine D tekort lijdt tot een verminderde opname van calcium uit het voedsel door de darm. Er is een kans op te lage calcium waarde in het bloed. Calcium heeft vele functies. Het is nodig voor sterke botten en tanden. Verder zorgt calcium ervoor dat de spieren en het hart goed kunnen werken. Ook is calcium nodig voor de bloedstolling en de energievoorziening van het lichaam.  Zoals je kunt lezen is calcium van vitaal belang.

Als de  calcium waarde in het bloed niet in orde is dan zal je dier calcium uit het bot halen om dit te realiseren. Zo ontkalkt het bot van je dier met als mogelijkheid het ontstaan van spontane bot breuken.
Dit gebeurt pas na een paar jaar. Daarvoor gaat je dier stram en stijf lopen en krijgt pijn aan de botten. Dit signaal wordt vaak gekoppeld aan ouderdom maar kan dus ook een vitamine D te kort zijn.

Vitamine D3 is te bepalen uit het bloed bij je hond of kat. Bij ons in de kliniek kan je bloed laten afnemen om de vitamine D3 status bij je hond of kat te laten bepalen.

Honden en katten zijn in verband met het hebben van een vacht meer afhankelijk van de voeding voor de productie van vitamine D3.
Let daar dus op bij de keuze welke voeding je geeft aan je hond of kat. Je dierenarts kan je daarin adviseren.
De rauwe voeding en 2Go van CarniVoer wordt ontwikkeld in onze dierenkliniek en bevat kleine hoeveelheden lever. De lever van zoogdieren is een van de opslagplaatsen van vitamine D3. Door CarniVoer te voeren aan je hond en kat voorkom je dus tekorten vooral in de winter met de korte dagen en een stuk minder zonlicht.

Referenties

Vitamin D and Skin Physiology: A D‐Lightful Story
Michael F Holick MD, PhD Tai C Chen Zhiren Lu Edward Sauter
JBMR 2009
Dietary Vitamin D Dependence of Cat and Dog Due to Inadequate Cutaneous Synthesis of Vitamin DK.L.HowH.A.W.HazewinkelJ.A.Mol
General and Comparative Endocrinology
Volume 96, Issue 1, October 1994, Pages 12-18