Nieuws Video series

Welke medicatie tegen vuurwerkangst?

hond met koptelefoon op en vuurwerk op de achtergrond

Het is weer bijna oud en nieuw. Zwaar vuurwerk is tegenwoordig verboden maar we kunnen er vanuit gaan dat omstreeks en tijdens de jaarwisseling het niet muisstil zal zijn. Ook het mildere vuurwerk kan voor huisdieren een nare ervaring zijn.

Tegenwoordig is er een breed scala aan producten die werken tegen vuurwerkangst. Maar hoe werken deze middelen en wat werkt goed voor uw dieren?
Om meer duidelijkheid te geven op deze vraag zijn hieronder de verschillende middelen uitgelegd.

We beginnen in deze opsomming met de reguliere medicatie. Om vervolgens via supplementen uitleg te geven over andere alternatieven.
Reguliere medicatie:

SILEO voor de hond:
Sileo is geregistreerd tegen vuurwerkangst bij honden. Het bevat Dexmedetomidine hydrochloride. Deze stof wordt in de geneeskunde gebruikt als pre-narcose en heeft dus een zeer sedatieve (bewustzijns verlagende) werking. Dit middel zorgt voor bradycardie (vertraagde hartslag) en hypothermie (lage temperatuur). Veel voorkomende bijwerkingen zijn braken en incontinentie tijdens het effect van het middel.
Lees de bijsluiter goed door en laat je hond nooit alleen bij gebruik van dit middel!

ALPRAZOLAM voor hond en kat:
Alprazolam is verkrijgbaar als humane medicatie onder de naam Alprazolam, in 0,25 en 0,5 mg tabletten. Dit middel mag alleen verkocht worden op indicatie en voorschrift van een dierenarts met een onderbouwde reden vermeld in het patiënten dossier!  We mogen dit middel niet zomaar aan de balie verkopen sinds Sileo geregistreerd is tegen vuurwerkangst.
Alprazolam valt onder de benzodiazepines. De anxiolytische (angst reducerende) werking van Alprazolam is wetenschappelijk goed onderbouwd. Hiermee kan op de dag van het afsteken van het vuurwerk begonnen worden, maar bij voorkeur een dag ervoor.

Een alternatief voor Alprazolam is DIAZEPAM (Valium), maar deze medicatie heeft een meer sedatieve (bewustzijns verlagende) en minder anxiolytische (angst reducerende) werking. Voor alle bezodiazepines geldt dat zij slechts kort mogen worden gebruikt vanwege de zware belasting van nieren en lever en andere bijwerkingen.
Diazepam raden wij niet aan om te gebruiken en leveren we ook niet af.

Supplementen

FYTO-SUPPLEMENT ADAPTOGENEN van CARNIVOER voor hond en kat:
Dit is een natuurlijk product.
Omdat het een 100% kruiden product is werkt het niet in een paar uur. Dus pas op 31 december ermee gaan beginnen heeft weinig zin. Tenzij je het breder dan alleen vuurwerkangst in wil zetten. Begin dus nu al eerder met het geven van Fyto-supplement Adaptogenen. Het effect is meestal merkbaar met een week. 
Het kan langere periodes gegeven worden zonder nadelige gevolgen zoals suf worden. Ideaal product voor dieren die ook bang zijn voor onweer.

  • geen chemische troep
  • niet verslavend
  • maakt je dier niet suf
  • hoge smaakacceptatie
  • zuinig in gebruik
  • ontwikkeld door onze dierenarts

Deze kruiden zijn bedoeld om toe te voegen aan de voeding van uw hond en/of kat. Meng de kruiden goed met wat water door de voeding. Je kan deze kruidensupplement hier bestellen

ZYLKÈNE voor hond en kat:
Zylkène is een supplement dat kan ondersteunen bij diverse vormen van stress bij honden en katten.
Voor kortdurende stress zoals vuurwerkangst, kan 1 tot 2 dagen van tevoren met Zylkène worden begonnen en blijft men Zylkène gebruiken gedurende de periode van stress. Dit middel leveren wij af op bestelling.

Aromatherapie

In onze kliniek maken wij gebruik van de essentiële oliën van Young Living*. Deze oliën zijn natuurlijk en 100% zuiver en hebben een fantastisch goede therapeutische waarde. Ze zijn voor allerlei klachten in te zetten, zowel fysiek als psychisch. Essentiële oliën werken doormiddel van geur in het limbisch systeem (dit gaat zeer snel binnen 20 seconden), frequentie en op werkzame stoffen. Kortom zeer breed werkzaam en op een volledige natuurlijke manier!
* Wij hebben heel bewust voor dit merk gekozen binnen onze kliniek.

VUURWERK-MIXEN voor de hond:
Dit is een door ons samengestelde recept van drie etherische oliën blends die rust geven bij vuurwerkangst. Deze mix kan zelfs tot op de laatste dag worden ingezet als blijkt dat het dier bang is voor vuurwerk. Het hoeft dus niet dagen of weken van te voren gebruikt te worden. Wel is het handig om eerder aan te schaffen om te ervaren hoe het dier erop reageert.

Het zorgt ervoor dat de hond minder verblind is door angst en dus beter gerust gesteld kan worden. Reacties die van we van klanten kregen waren dat de hond sneller doorgaat met spelen bij afleiding of rustig liggen kluiven aan iets lekkers. Felle reacties vlakte af waardoor het dier uit zichtzelf ging liggen slapen.

VUURWERK-MIXEN voor de kat:
De vuurwerk-mixen kunnen voor korte duur, dus tijdens de oud en nieuw periode, ingezet worden bij katten. De olie niet op de kat zelf aanbrengen. Het beste is via een koudwater diffuser. In onze kliniek kunnen de assistente een passend advies geven.

VUURWERK-MIXEN voor het paard:
De vuurwerk-mixen kunnen heel goed ingezet worden bij paarden. Zowel individueel als de hele stal.

Je kunt de vuurwerk-mixen hier bestellen

Homeopathica e.d.

Homeopathie maakt gebruikt van sterke verdunningen. Deze worden dmv schudden verdund en daarmee wordt de energie van de werkzame stof doorgegeven (even heel simpel uitgelegd).
Er is een natuurlijk homeopathisch stappenplan waarmee dieren, ondersteund kunnen worden bij hun angst of bij de training om over deze angst heen te komen zonder een dier te versuffen. Deze middelen kunnen worden ingezet in meerdere stappen; ze versterken elkaars werking.

Voor het beste resultaat is het aan te raden om nog vóór de eerste vuurwerkknallen klinken te beginnen!

Start PUUR Tranquil of PHYTONICS Strezz begin November of eerder. Combineer dit met PUUR Nervo vanaf half december. Eventueel kan tijdens de knaldagen zelf nog Bach rescue remedy worden gegeven.

Puur nervo/nervositeit voor hond en kat:
Bij onrust en nervositeit bij dieren, in het bijzonder voor harde geluiden, vuurwerk of onweer. Ter ondersteuning bij training. PUUR Nervo kan ook worden gegeven voor ontspanning voor en na operaties en tijdens een reis.

Phytonics Strezz voor hond en kat:
Bij acute- en chronische stress zowel fysiek als emotioneel. Bij vuurwerk.

Feromonen 

Dieren scheiden feromonen af. Deze kunnen weer worden waargenomen door andere soortgenoten. Dit beïnvloed het gedrag. Feromonen kunnen door katten worden afgegeven door middel van bijvoorbeeld kopjes geven. Het geeft dan ook een rustgevend gevoel.

FELIWAY voor de kat:
Feliway ondersteunt bij stressvolle situaties. Door middel van een verdamper die in het stopcontact gaat, worden er feromonen afgegeven aan de omgeving. Dit geeft de kat een rustgevend gevoel.

COMFIDENCE EQ
Werkt ook op feremonen basis speciaal voor paarden. Het is een gel voor in de neusvleugels. Minimaal een half uur voor de stress.

=======================================

SAMENVATTING:

Sileo is geregistreerd tegen vuurwerkangst voor honden.

Alprazolam is niet geregeistreerd als medicatie tegen vuurwerkangst voor honden en mag niet zonder tussenkomst van een dierenarts verkocht worden.
Het liefste dag van te voren al beginnen.

De vuurwerk-mixen met de essentiële oliën is onze grootste aanrader. Kan zelfs op de laatste dag nog ingezet worden!
Je kunt deze hier bestellen

Fyto-supplement Adaptogenen. Een kruidenmix die het hele jaar door gebruikt kan worden om prikkelgevoeligheid te verlagen. Je kunt deze hier bestellen

Het homeopathisch stappenplan is een goede manier mits op tijd ingezet.

Bachremedie kan ook op de laatste dag nog ingezet worden maar onze ervaring is dat de vuurwerk-mixen van de essentiële oliën beter werken.

Dieren die zo enorm bang zijn voor vuurwerk dat geen enkel middel goed blijkt te helpen? Dan is er maar een advies: Ga met het dier naar een plek wat vuurwerk vrij is! Gelukkig zijn er steeds meer bungalow parken die vuurwerkvrije arrangementen aanbieden. Echt een aanrader!