Bottenbouillon

Wat is bottenbouillon?

Bottenbouillon of ook wel “ bone broth” genaamd is een zelfgemaakte soep, getrokken van botten of een karkas. Deze soep kun je geven aan je hond en kat.

Wat is het voordeel van deze voeding? 

Buiten het feit dat vol zit met mineralen, vocht, warmte, vet en vezels, geeft het ook levenskracht. Vanuit de Traditionele Chinese geneeskunde zijn botten en graten verbonden aan de nier. Tussen de nieren zit “The gate of Fire”. Daarin zit de levenskracht (Essence) van je dier. 

Hoe beter de essence bewaart en beschermt blijft, hoe fitter je dier blijft. 

Deze soep is ook zeer goed voor je dier om te herstellen na een operatie of als ondersteuning bij een chronische ziekte. Om die redenen is het een van de essenties van gezondheid voor je dier.

Hoe maak je deze bouillon?

De samenstelling van de soep begint met een pan met (gefilterd) water. Het fijnste is het om een slowcooker te gebruiken of een mooi AGA fornuis, mocht je deze natuurlijk hebben. Hierdoor kan de bouillon langere tijd achter elkaar aan blijven staan. Een pan op het fornuis kan uiteraard ook, zet deze dan wel uit in de nacht. 

De volgende stap is het toevoegen van een stuk bot met vlees of een geheel karkas. De vleessoorten die je er goed voor kan gebruiken zijn kip, lam, rund, kalkoen en gans. Een vis kan uiteraard ook. Let er wel op dat de vis compleet met graten moet zijn. De organen mogen verwijderd worden.

Voeg wat fijn gesneden groenten toe zoals prei, wortelen en pompoen. Ook enkele kruiden zoals een takje rozemarijn en basilicum kunnen worden toegevoegd. Aan de soep voeg je eventueel ook nog het fyto-supplement fungi toe van CarniVoer. Dit is een mix van medicinale paddenstoelen. Deze paddenstoelen hebben een positieve werking op het immuunsysteem van je dier en ondersteunen de belijning van het slijmvlies van de darm.

De soep moet op een zachte stand langzaam koken, tussen de 24-36 uur.

Hierna laat je het afkoelen en verwijder je alle botten en graten. Mocht er toch nog een klein stukje bot of graat overblijven, dan is het verstandig om het geheel in de blender te doen om problemen te voorkomen. Door de lange verhitting zijn botten en graten zo zacht geworden, dat je ze in een blender gemakkelijk kunt verpulveren. Het beenmerg in de botten komt zo ook nog in de soep terecht. Dit beenmerg heeft een enorme nutritionele waarde voor je dier.

Je kan de soep geven als gehele maaltijd of deze over de maaltijd doen die je al bereid hebt voor die dag.

Hoe kan je de bouillon het beste bewaren?

De soep kan je heel gemakkelijk bewaren in de vriezer. Verdeel het over meerdere bakjes of giet het in een ijsklontjes houder. Op deze manier heb je kleine porties die je dagelijks bij de voeding kunt toevoegen. Zo heb je een mooie voorraad. Laat het uiteraard eerst ontdooien voordat je het geeft aan je dier.

Eet smakelijk!

Geschreven door

Team Any Animal