Dieren en de puberteit

Ook dieren kennen puberteit periodes, vooral de mannelijke dieren.
En ja, die kunnen net zo… hoe zal ik het netjes verwoorden… een test van je geduld zijn als bij mensenpubers.
Alleen mensenpubers die castreren we niet, althans ik ben nog niemand tegengekomen die aan de balie aan mij vroeg of wij hun puberende zoon ook konden castreren. Voor hun hond stelde ze die vraag namelijk wel.
In deze blog beschrijf ik de ervaringen van klanten en van mijzelf over het puberen van honden en paarden van het mannelijke geslacht.

Heerlijk dat puberen
Ja, jonge dieren kunnen heerlijk puberen. Het puberen is bijna identiek aan die van jonge mensen. Banaan in hun oren, alles vergeten, troep maken, geen aandacht voor jou hebben, precies niet doen wat jij graag wilt etc.
De uitingen kunnen wel iets anders zijn:
– Middelvinger opsteken versus niet aankijken hoe hard of zacht je ook roept.
– Troep achter hun kont laten slingeren versus slopen.
– Constant appen versus elke drie meter plassen.
– Praten over of daten met het andere geslacht versus urine oplikken.
– Opgewonden raken versus … oké dat is hetzelfde. 

Is castratie een oplossing?
Eigenlijk weten we het antwoord al… Iedere mensenpuber is door zijn puberteit heen gekomen en iedere ouder heeft het ook overleefd. Was het altijd even makkelijk? Vast niet voor iedere ouder.
Zo ook met puber honden en puber paarden. Het is niet altijd even makkelijk! 

Puberteit hoort in het traject van jong naar oud. Stel dat jouw reu zo onhandelbaar is dat jouw situatie of die van je omgeving schade kan oplopen? Dan kan het handig zijn om te kiezen voor een tijdelijke castratie door middel van een implantaat. 

Direct de ballen eraf is niet dé oplossing. Integendeel, het kan zelfs niet geoorloofd gedrag versterken. En eraf is eraf, we kunnen ze er niet meer aan lijmen. 

Mensenpuberteit duurt vaak een aantal jaar. Honden- en paardenpubers puberen korter, maar dan wel weer een aantal keer totdat ze volwassen zijn. Je bent er dus nog niet vanaf na die eerste keer. Zie het als een heerlijke adempauze. Tijd om jouw skills in opvoeding te verhogen. Zoek desnoods hulp of ga samen op les.

Honden puber
Momenteel hebben Erwin en ik een jonge intacte reu van net 2 jaar oud die de eerste kenmerken geeft van een volgende puberteitsfase. Opeens wil hij buiten om de twee meter zijn poot optillen om te plassen. Wij staan dit niet toe. Hij likt opeens op plekken waar andere honden geplast hebben. Ook dit staan wij niet toe.
De basis is streng, aan de riem loop je gewoon naast ons en je loopt door. Als we hem los laten in het bos dan heeft hij meer vrijheid. Maar tot op zekere hoogte. We roepen hem vaker naar ons toe en belonen hem dan net zoals we hem beloonde toen hij nog een pup was. Zijn komst naar ons is het mooiste en het liefste wat er is op de wereld. 

Kortom wij vallen terug op een strenge doch liefdevolle basis van appèl. We zien de puberbui namelijk aankomen en hebben momenteel weer wat meer preventief werk aan hem. 

Paarden puber
Hoe anders gaat het met ons jonge paard van ruim 2 jaar? Het meest lieve, stabiele en meewerkende paard was begin januari opeens veranderd in een wilde puber die alle “knopjes” die erop zaten compleet was vergeten.
– Stilstaan werd een steigerend paard.
– Rustig meelopen aan het touw werd een wedstrijd wie het snelste kan lopen.
– Vooruit meelopen werd touwtrekkend achteruit.

Die discussie ben ik dus niet aangegaan. Ik weet op voorhand dat ik dat verlies, immers is hij groter, zwaarder en sterker dan dat ik ben. 

Ik ben ook bij hem helemaal terug gegaan naar de basis. Aan een touw op een afstand van 4 meter gaan staan en hem naar mij toe laten komen. En daarin werd IK getest! Hoe staat het met MIJN geduld? Hij die ik altijd van mijn af moet duwen omdat hij altijd contact wil hebben. Die hij die kwam dus duidelijk niet. Hij keek me nog geen eens aan.
Uiteindelijk is hij gekomen maar wat was het verleidelijk om aan dat touw te trekken van joehoe hier ben IK en NU komen.
Ik heb hem ruim een maand vrij gegeven wat trainen betreft om die puberbui even over te laten waaien. Vast staan en borstelen was al genoeg om niet over dat doorzichtige lijntje van in discussie te gaan.

Inmiddels heb ik mijn oude en vertrouwde paard weer terug. We pakken ons traject van leren en ontwikkelen weer op en “verheugen” ons op de volgende puberteitsfase. 

Verschil
Er is dus een duidelijk verschil tussen het omgaan met de puberteit van onze hond en ons paard. Bij de hond gaan we juist meer aan het werk vanuit de basis, om “discussies” te voorkomen.
En bij het paard gaan we terug naar de basis en blijven daar en gaan niet verder aan het werk, om “discussies” te voorkomen.

P.s. Ons paard is gecastreerd omdat een hengst altijd afgezonderd moet staan en wij ons paard juist een leven in een groep paarden gunnen.

 

Edith Kuiper

Geschreven door

Team Any Animal