Een andere kijk op je hond uitlaten

Als honden bezitter weet je dat wandelingen een buitengewoon heilzame bezigheid zijn voor je hond, maar ik weet niet zeker hoeveel mensen zich realiseren hoe geweldig die wandelingen kunnen zijn voor hun eigen gezondheid. Lopen is een uitstekende oefening met weinig impact, wat vooral belangrijk kan zijn voor huisdieren en mensen die een chronische aandoening hebben die een krachtigere activiteit verhindert.

Wandelen zorgt ervoor dat het bloed gaat stromen, wat de bloedsomloop verbetert. Het verbrandt ook calorieën, geeft je de kans om buiten te zijn, brengt de poten van je hond in direct contact met de aarde en versterkt de band die je deelt met je harige beste vriend. Het verhoogt serotonine en groeihormoon in je lichaam, wat weer een helende werking op je brein en lichaam heeft.

Wandelen met je hond is misschien beter voor je dan wandelen met een mens.

Interessant is dat er steeds meer onderzoek is dat suggereert dat mensen die regelmatig met hun hond wandelen, meer kans hebben om in een betere fysieke conditie te verkeren dan mensen die ook regelmatig wandelen – maar dan met andere mensen. Zelfs oudere mensen zijn meer geneigd om regelmatig te wandelen als hun wandelpartner een hond is in plaats van een mens. Heel bijzonder toch….

Een studie uit 2011, uitgevoerd door de Michigan State University (MSU), concludeerde dat meer dan de helft van de onderzochte mensen die honden uitlaat volgens de criteria als “matige” of “krachtige” sporters worden beschouwd. Bovendien zijn hondenbezitters over het algemeen actiever dan mensen dan mensen zonder hond. Ongeveer de helft van alle hondenbezitters krijgt minimaal vijf dagen per week gemiddeld 30 minuten beweging. Van de niet-hondenbezitters kreeg slechts een derde zoveel beweging.

Een van de doelen van de MSU-studie was om te bepalen of honden uitlaten bijdraagt aan de hoeveelheid lichaamsbeweging die mensen krijgen of dat het andere vormen van fysieke activiteit vervangt.

Volgens de onderzoekers hadden hondenbezitters over het algemeen hogere niveaus van matige en krachtige fysieke activiteit dan andere studiedeelnemers en besteedden ze meer van hun vrije tijd aan energieke bezigheden zoals sporten en tuinieren. Gemiddeld bewogen hondenbezitters die regelmatig met hun huisdier wandelden ongeveer 30 minuten meer per week dan mensen zonder hond.

Bijna de helft van de eigenaren in dit onderzoek laat hun hond niet dagelijks uit volgens dit onderzoek.

Veel eigenaren van huisdieren hebben de neiging om hondenuitlaten te beschouwen als een klusje dat snel moeten worden afgerond en ik denk dat een deel van de reden is dat ze gewoon in een sleur zitten. Ze gebruiken hun fantasie niet. Ze denken dat een rondje “rond de kerk” voldoende prikkeling voor hun hond is, laat staan de honden bezitters die met een mobiel aan hun oor de hond uitlaat.

Er zijn eigenlijk veel manieren om je uitlaatroutine te veranderen die het leuk kunnen maken voor zowel jou als je hond.

1. Doelgerichte wandelingen – Deze zijn meestal kort en hebben een specifiek doel, bijvoorbeeld uw hond uitlaten enkel voor de behoeften.Een bepaald gedrag trainen. Gaan rennen of naast de kickbike laten rennen…

2. Trainingswandelingen – Deze wandelingen kunnen gaan over het verbeteren van manieren aan de lijn, het leren van basis- of geavanceerde gehoorzaamheidscommando’s, voortdurende socialisatie of iets anders dat je maar kunt bedenken dat kan worden gedaan tijdens een aangelijnde wandeling. Zorg ervoor dat je tijdens deze uitjes wat gezonde trainingstraktaties meeneemt.

Voortdurende training gedurende het hele leven van je hond is een geweldige manier om zijn vermogens scherp te houden en verveling op afstand te houden. Het is ook een geweldige manier om de band tussen jou en je huisdier te versterken. Je wandelt je hond met een doel.

3. Krachtwandelingen – Krachtwandelingen houden het skelet en de spieren banden en pezen van je hond sterk, zijn gewicht onder controle en helpen artritis en andere degeneratieve gewrichtsaandoeningen te verlichten. Deze wandelingen kunnen ook een essentiële methode zijn om ervoor te zorgen dat je hond de beweging krijgt die hij nodig heeft, zolang je er maar consequent mee omgaat.

Onthoud: een gezonde hond moet minimaal elke drie dagen trainen met een intensiteit die zijn hartslag gedurende 20 minuten verhoogt om de cardiovasculaire conditie en spiertonus te behouden. Als je hond niet in vorm is, moet je langzaam beginnen en geleidelijk opbouwen tot 20 minuten per “powerwalk.”

4. Mentaal stimulerende wandelingen — De meeste aangelijnde honden besteden lang niet zoveel tijd aan snuffelen en onderzoeken als ze zouden willen, dus het is een goede mentale stimulatie voor haar om je huisdier wat tijd te gunnen om te verkennen. Deze wandelingen stellen haar in staat om te stoppen, te snuffelen, te onderzoeken en “plas-post” op te halen en te verzenden. Honden verzamelen kennis over de wereld via hun neus.

5. Je hond leidt de weg —Dit zijn wandelingen waarbij je hond de leiding neemt, je volgt en hij mag snuffelen wat hij wil.Het zijn min of meer opgewaardeerde mentaal stimulerende wandelingen, waarbij je hond alle navigatie- en onderzoeksbeslissingen neemt! Dus je hond leidt je door het bos in en bepaalt welke splitsingen er worden genomen. Uiteraard zorg je voor de veiligheid.

6. Verandering van omgeving wandelingen – In plaats van naar buiten te gaan in dezelfde oude richting rijd je een paar straten/dorp verderop of naar een buurtpark of nabijgelegen wandelpad voor je wandeling. Zowel jij als je hond zal nieuwe dingen vinden om te zien, ruiken en ervaren.

7. Wandelingen met vrienden – Als uw hond zich op zijn gemak voelt bij andere honden, overweeg dan om met buren of vrienden met honden af te spreken voor groepswandelingen. Iedereen op twee en vier benen kan tegelijkertijd socialiseren en sporten, en als mens  kun je ook een waardevolle bronnen voor anderen zijn op het gebied van nieuwe ideeën.

8. Verschillende hondenwandelingen – Iedereen loopt een hond een beetje anders, dus hoe meer leden van uw huishouden uw hond uitlaten, hoe meer afwisseling ze zal genieten. En aangezien goed uitgevoerde wandelingen een band vormen, kan iedereen in het gezin één-op-één tijd met de hond doorbrengen.

Een variatie hierop als je buitenshuis werkt, is om een paar keer per week een professionele hondenuitlaatservice in te huren of een gewillige vriend of buurman te vragen om je hond uit te laten tijdens je afwezigheid.

Honden uitlaten kan heel belangrijk zijn voor onze geestelijke gezondheid en er is niets leuker dan je hond te zien genieten. Laten we in dit tijdperk van informatie en overbelasting onze honden bedanken dat ze – in het algemeen – zo’n positieve invloed hebben op ons welzijn! Laat de mobiel en zorgen thuis en probeer ons te concentreren op het observeren van onze hond en het waarderen van onze omgeving . Je hond als “mindfulness therapeut”. Hoe mooi is dat?

 

Dr. E. Van Gijtenbeek

Geschreven door

Team Any Animal