Fat shaming, het is alleen maar lastiger geworden

Hoe je als dierenarts en dierenartsassistente tegenwoordig zeer voorzichtig moet laveren tussen gezondheid en een te zwaar gewicht. Voor je het weet krijg je het verwijt van fat shaming. 

Op de weegschaal 

En daar zie ik ze al aankomen mevrouw met haar labrador. Zowel mevrouw als de hond hebben een overgewicht. Als ik mevrouw vraag om de hond op de weegschaal te zetten zodat ik het gewicht van de hond in de patiëntkaart kan invullen krijg ik als eerste reactie dat ze een grote labrador reu heeft. Ik geef haar gelijk dat het een grote reu is maar wil toch graag het gewicht weten. 

De hond luistert braaf. Hij is bijna twee jaar en ik zie dat ze gek zijn op elkaar. Ik zie de teller van weegschaal op 46.7 kg staan. Ik vul dat getal in de kaart in. 

“Hij heeft zware botten” 

Ik kijk mevrouw aan. 

“en ik hou van een show labrador en die horen wat dikker te zijn”

Geen ribben maar vet

Ik sta op en loop achter de balie vandaan om even kennis te maken met de hond. Blij enthousiast komt hij naar mij toe en ik haal hem aan. Ik vraag aan mevrouw of ze het goed vindt dat ik haar laat zien en voelen waar de hond te zwaar is. Ja dat mag ik. 

Ik begin bij de taille die er niet is maar mevrouw vindt van wel. Ik moest beter kijken want er was best wel een taille. 

Ik ga met mijn handen over de ribben heen en voel alleen maar vetmassa. Ik moet zelfs heel hard drukken wil ik wat ribben voelen. Ik vraag aan mevrouw of ze ook met haar handen over zijn borstkas wil gaan om de ribben te voelen. Ze geeft toe dat ze geen ribben kan voelen maar dat vind ze helemaal niet erg. Die honden waar je de ribben van ziet vind ze lelijk en zielig. 

Ik laat het thema -uw hond is te dik- los en hoop dat de dierenarts straks wel bij haar kan doordringen. 

Samen meer bewegen

Twintig minuten later staat ze bij me aan de balie. Ze verteld me dat de dierenarts haar hond heeft onderzocht en als therapie voorstelde dat de hond meer moet gaan bewegen en minder te eten moet krijgen. Als hij slanker wordt dan verdwijnen de klachten. Samen meer bewegen was zijn advies.

Schamen

Ze wil er niks van weten en vind het be-la-ge-lijk dat de dierenarts geen medicijnen heeft voorgeschreven. Haar hond is niet dik, hij is alleen maar zwaar gebouwd net als zijzelf. Wij deden aan fat shaming en moesten ons schamen. 


Je bent bij ons altijd welkom om je hond te komen wegen. Ook is er bijna altijd wel een assistente beschikbaar om je wat tips te geven hoe je kan voelen of je hond goed is van gewicht. 

Edith Kuiper
Geschreven door

Edith Kuiper

Veterinair leidinggevende