Het belang van het schoonhouden van de poten.

Het likken aan de poten is iets wat veel voorkomt als klacht bij honden, maar wat kan hier eigenlijk de oorzaak van zijn?
Je hond draagt natuurlijk geen sokken of schoenen, zoals wij mensen wel doen. Ze lopen buiten dus eigenlijk altijd op hun blote poten. Dit betekent dat de poten constant in aanraking komen met allerlei milieuchemicaliën. Deze stoffen kunnen irriterend zijn en het obsessief likken kan beginnen. 

Pesticiden, herbiciden, grassen, pollen, schimmels en huisstofmijten zijn slechts enkele voorbeelden van wat zich gemakkelijk kan ophopen op de poten van je hond.

Het is daarom ook dat onze arts er van overtuigd is dat het verstandig is om je hond met enige regelmaat een voetenbad te geven. Dit zorgt ervoor dat al het vuil verwijderd wordt van de poten.
Het is een eenvoudige, goedkope en krachtige ingreep waarvoor een bezoek aan de arts mogelijk niet noodzakelijk is!

Het geven van medicatie is zeker gemakkelijker dan het verwijderen van de irriterende stoffen van de poten van je kleine, drukke pup. Het is alleen zo dat zodra de pil is uitgewerkt, de stoffen zich nog steeds op de poten bevinden en het jeuken daardoor gewoon weer kan terugkeren.
Door de bron op deze manier aan te pakken, zorg je voor een niet-toxische en gezonde behandeling. Hiermee voorkom je het gebruik van wellicht langdurig medicijngebruik die het immuunsysteem onderdrukken.

Het obsessief likken en kauwen kan je dus sterk verminderen (tot zeker 50%) door de allergenen op de poten van je hond weg te spoelen.

 

Wat kan je het beste gebruiken voor een voetenbad?

Het gebruik van lauw water is al een goede start. Hiermee was je de poten al goed schoon. Ook het inzetten van essentiële oliën werkt super. Dit zijn natuurlijke producten en kunnen werkelijk wonderen verrichten.
De oliën die je goed in kunt zetten zijn onder andere: 

  • Lavender
  • Melrose
  • Roman Chamomille
  • Thieves
    Deze oliën zijn allemaal van het merk Young Living. (www.oilyanimals.nl)

Tweemaal per week een voetenbad is meestal voldoende en dit hoeft ook maar slechts 5 minuten. 
Vergeet natuurlijk niet de poten goed te drogen en smeer ze daarna lekker in met bijvoorbeeld Jojoba olie of Rozebottel olie waar je eventueel enkele druppels Roman Chamomille in doet. 

Blijven de klachten toch aanhouden? Dan is het raadzaam om contact op te nemen met de dierenarts om uit te zoeken waar de oorzaak dan vandaan komt. 

Geschreven door

Team Any Animal