Hoe hou je huisdieren gezond met zo min mogelijk medicatie of dierenarts bezoeken?

In deze blog lees je over onze missie en waarom wij juist als dierenkliniek de keuze hebben gemaakt om reguliere geneeskunde samen te laten werken met alternatieve geneeskunde. Een manier die gericht is op het gezond maken en houden van onze huisdieren.

Een klein stukje geschiedenis 

Begin 2005 had ik het niet meer zo naar mijn zin in mijn werk. Privé stond mijn leven op zijn kop en tijdens een stormachtige strandwandeling kwam er een geweldig idee in mij op. Ik ben paraveterinair (dat kan je zien als een verpleegkundige maar dan voor dieren) en mijn idee was om een dierenwinkel en een dierenartsenpraktijk met elkaar te combineren. De laagdrempeligheid van een dierenwinkel maar met de kennis en ervaring vanuit de diergeneeskunde. 

In al mijn hectiek was er gelukkig ook ruimte voor iets moois, ik had een pril startende relatie met Erwin, die in die tijd als dierenarts veel sportpaarden behandelde, en ik vroeg aan hem of hij het leuk zou vinden om mee te werken aan dit idee. 

Al pratende met elkaar kwamen we al vrij snel tot de conclusie dat we het eigenlijk helemaal niet zo leuk vinden in de spreekkamer. Al die ge-ijkte problemen met al die -weinig uitdagende zo snel mogelijke oplossingen- van prikje erin en tabletjes mee naar huis. 

We wilde het anders doen! 

Het is toch niet normaal dat zoveel huisdieren dezelfde klachten hebben en op dezelfde manier behandeld worden maar niet opgelost! Het moet anders, we moeten gewoon niet willen dát dieren díe klachten krijgen! En daar lag de oplossing; begin bij het begin… geef huisdieren de juiste voeding en we weten zeker dat een groot deel van de problemen voorkomen kunnen worden. Naast verkeerde voeding en te weinig beweging is stress een derde factor waarom dieren ziek worden. Hoe krijgen en houden we je dier zo gezond mogelijk met zo min mogelijk medicatie en dierenartsbezoeken? Dit ging onze missie worden!

Geef eerlijk advies ook al wil de klant dat niet altijd horen. Ik denk dat wij in de begin jaren het aantal record in- en uitschrijvingen binnen 30 minuten van heel Nederland hadden. Onze eerlijkheid werd, gelukkig, ook wel gewaardeerd en inmiddels bestaat onze kliniek 15 jaar!

Missing link

Voor die missie van ons gingen we het niet redden met alleen reguliere diergeneeskunde en de brokvoeding. Waar gaan mensen als eerste naar toe als ze een dier hebben? Meestal niet naar de dierenarts, want die kost geld, maar naar de dierenwinkel. Pas als er echt wat aan de hand is gaat men naar de dierenarts. En dat is jammer omdat een eerder advies door een paraveterinair of dierenarts een betere en goedkopere optie was geweest. Daar lag dus een missing link, Any Animal was “geboren”. 

Met Any Animal gingen wij de laagdrempeligheid van een dierenspeciaalzaak aanbieden maar met de kennis en de kunde van een dierenartsenpraktijk. En dan niet vol met brokvoedingen maar juist met vriezers vol rauwe voeding voor honden en katten, schappen met gedroogde kruiden, besjes, groente en verschillende soorten hooi voor konijnen en knaagdieren. 

Lekker dwars

Niet alleen in de voeding waren onze gedachten anders maar ook in de geneeskunde. Alternatieve geneeskunde is ook geneeskunde. Hoe anders er ook gedacht wordt op de faculteit en in de reguliere geneeskunde, wij hadden de behoefte om er dwars tegenin te gaan. Wij wilde diverse geneeswijzen met elkaar laten samenwerken en niet de ene de andere laten afbranden. En we hadden geen zin om aan ieder dier medicatie voor te schrijven als er ook een andere oplossing aangeboden kan worden. Het is prachtig dat er medicatie is maar er zitten wel bijwerkingen aan verbonden. Hoe minder medicatie in een dierenleven hoe beter. 

Dol enthousiast over ons concept gingen wij keihard aan de slag en opende we op 4 oktober 2005 de deuren van dierenarts speciaalzaak Any Animal aan de Westerweg in Heiloo. Inmiddels Sterkliniek Any Animal aan de Hoefsmid 5 in Heiloo. 

Oeh wat was het spannend en ik weet nog zo goed dat de eerste klant binnen kwam. 

‘Heeft u ook Royal Canin?’

Nou nee dat verkopen wij niet.

‘O heeft u dan Hill’s?’

Nee ook dat verkopen wij ook niet. Maar mag ik u uitleggen wat wij wel verkopen? 

En dan volgde er een uitleg wat we juist niet wilde en waar wij in geloofde. Namelijk bij de basis beginnen.
Kijk wat voor dier je hebt en wat deze zou eten in de natuur. Lees wat er op de verpakking staat van wat u nu voert. Dat klopt gewoon niet en als u het fijn vind dan kan u de verpakking de volgende keer meenemen en nemen we samen de ingrediëntenlijst door en geef ik u uitleg. 

Wil je je dier beter of gezond hebben? 

Behalve dat onze voedingsadviezen radicaal anders waren, waren de consulten in de spreekkamer dat ook. We hadden een broertje dood aan antibiotica en prednison voorschrijven. We zette de klant aan het denken wáárom hun dier die klachten had. Al snel kwam de kreet; wilt u uw dier beter of gezond hebben? 

Bij het grootste percentage van de klachten maakt reguliere geneeskunde je dier beter. Maar het maakt je dier niet gezond. Met resultaat dat je regelmatige naar de dierenarts moet. Door het combineren van meerdere geneeswijzen lukt het ons om je dier gezond of minimaal gezonder te krijgen met geen, of zo weinig mogelijk, medicatie. 

Eindelijk serieus genomen 

2014 was een jaar met veel positieve veranderingen. We werden goedgekeurd als Sterkliniek. Daarmee bewijzen we dat we voldoen aan hoge kwaliteitseisen binnen de diergeneeskunde en ISO certificering. We werden dankbaar binnen die groep onthaald juist omdat wij anders kunnen denken en doen. Een erkenning dat EBP (Evidence Based Practice) prima gecombineerd kan worden met alternatieve geneeswijzen.
En in 2014 verhuisde we naar ons huidige adres in een pand met meer mogelijkheden en een eigen parkeerterrein. Dit was hard nodig omdat inmiddels klanten uit heel Nederland het waard vonden om naar onze dierenkliniek te komen. Met onze inzichten en ervaring krijgen wij vaak  problemen opgelost die onoplosbaar lijken te zijn. 

In onze kliniek geen strijd tussen de geneeswijzen. 

Het is zo jammer dat er zo’n strijd is tussen de Westerse reguliere geneeskunde en de Oosterse alternatieve geneeskunde. Bij een strijd zijn er altijd verliezers en kan er gewoonweg geen winnaar zijn. Bij een samenwerking kan je de krachten bundelen en zo altijd tot een positievere uitslag komen. Er zal nooit een verliezer zijn omdat alle partijen in de samenwerking tot het resultaat zijn gekomen. 

Lukt het ons altijd om een dier weer gezond te krijgen? Nee dat niet. Maar in de afgelopen 15 jaar hebben we bewezen dat in veel gevallen het ons wel lukt wat een ander niet is gelukt. 

Wij hebben met het concept van Any Animal het mooiste beroep ter wereld gecreëerd en doen niets liever dan jou en je huisdier helpen! 

Heb je problemen met je huisdier of wil je graag problemen voorkomen? Schakel dan onze hulp in. Dat kan via een afspraak in de kliniek, bel 072 5339336 of online via deze link
Geschreven door

Team Any Animal