Blog Archief

Het belang van het schoonhouden van de poten.

Het likken aan de poten is iets wat veel voorkomt als klacht bij honden, maar wat kan hier eigenlijk de oorzaak van zijn?
Je hond draagt natuurlijk geen sokken of schoenen, zoals wij mensen wel doen. Ze lopen buiten dus eigenlijk altijd op hun blote poten. Dit betekent dat de poten constant in aanraking komen met allerlei milieuchemicaliën. Deze stoffen kunnen irriterend zijn en het obsessief likken kan beginnen. 

Wanneer is het tijd voor het onvermijdelijke?

Erwin en ik hebben een oudje. Karel, ons Chinees naakthondje, is bijna 15.5 jaar en sinds vorig jaren vieren we iedere drie maanden een klein feestje.

Ons oudje slaapt veel. Hij loopt stram, valt snel om, hij hoort al enige tijd niet meer zo goed, zijn oogjes doen het minder dan voorheen. Zijn neus werkt nog top. 

Oorontsteking, hoe komt je hond er eigenlijk aan?

De anatomie van het oor van je hond is anders dan het oor van de mens. Waar het interne kanaal bij de mens recht en horizontaal loopt, heeft de gehoorgang van je hond de vorm van een ‘’L’’.

In het oor zitten klieren die oorsmeer aanmaken. Samen met het haar in het oor wordt dit naar buiten gewerkt.

Waarom wij geen vogels behandelen

Het vak diergeneeskunde is uitgebreid, heel uitgebreid. Humane geneeskunde heeft het eigenlijk maar makkelijk. Je hebt te maken met één diersoort namelijk het zoogdier Homo Sapiens of te wel de mens.

Oké je hebt veel verschillende mensen maar qua techniek zitten ze op wat uitzonderingen na hetzelfde in elkaar. En een klein baby’tje is nog altijd groter dan een parkiet. 

Wij hebben een pup en we noemen hem?

Als je deze blog hebt gelezen dan weet je gelijk wat onze grootste struggle is van een pup. 

Wie komt er bij ons wonen?

Erwin en ik hebben weer een pup. Het is niet onze eerste pup, het is zelfs niet onze eerste Chinese Crested pup. Het is inmiddels onze vierde Chinese bloterik die wij in onze armen mogen sluiten na lange tijd op de wachtlijst te hebben gestaan bij onze favoriete fokker. 

Vluchten door een badkamerraam

Vandaag kreeg een van onze paraveterinairen een telefoontje. Een bijzonder telefoontje. De hond van mevrouw, een border collie van vijf jaar, was gevlucht door het badkamerraam naar buiten. Mevrouw was doodongerust dat haar hond een letsel had opgelopen. De badkamer was namelijk op de eerste etage.

Mevrouw was in volle paniek naar buiten gerend en haar hond was nergens meer te bekennen. Doodongerust is ze gaan zoeken waar hij was. 

Krijg ik korting?

Het vak dierenarts is een bijzonder vak. We horen bij de medische beroepsgroepen en moeten ons houden aan de wetten en regels die daarbij horen. Maar dezelfde overheid heeft bepaalt dat dieren dingen zijn, een product.

Het nieuwe woord; De Coronapup

Voor ons is hét nieuwe woord van 2020; De Coronapup. Elk nadeel heeft zijn voordeel blijkt ook in dit bizarre jaar te gelden.

Het verplichte thuiswerk, in huis moeten blijven, kinderen niet naar school, de vakantie die niet door kon gaan etc. Allemaal dingen die als “gewoon” werden beleefd en geleefd bleken niet meer zo “gewoon” te zijn. Ieder mens wil vreugde in zijn leven en de opgelegde verplichtingen gaven dat niet. 

Spoedvraag via Facebook

Ik ken bijna geen beroepsgroep die zo goed bereikbaar is dan dierenartsen. 

Je belt en je krijgt vrij vlot een assistente aan de telefoon. Vaak kan je nog dezelfde dag of de volgende dag terecht. De meeste klanten zijn gewoon binnen een week geholpen door een dierenarts. 

Een leven dat stopt op een leven dat gaat komen

In deze blog een bijzondere euthanasie die veel indruk op mij heeft gemaakt. Een euthanasie is voor een dierenarts geen leuke aangelegenheid. Het kan ondanks de lading een fijne oplossing voor een uitzichtloos lijden van een hond zijn.

Fat shaming, het is alleen maar lastiger geworden

Hoe je als dierenarts en dierenartsassistente tegenwoordig zeer voorzichtig moet laveren tussen gezondheid en een te zwaar gewicht. Voor je het weet krijg je het verwijt van fat shaming. 

Vuurwerkangst: ieder jaar het zelfde liedje

Met deze blog een verzoek om op tijd na te denken over het vuurwerk dat de komende tijd afgestoken gaat worden. Er is weliswaar een vuurwerkverbod, maar we weten nog steeds niet zeker of de maand december echt vuurwerkvrij zal zijn.

Wat is er met toch die hond aan de hand?

Deze blog gaat over zo’n moment wat we voor geen goud zouden willen missen.
Waarom wij het mooiste beroep van de wereld hebben? Nou hierom! 

50 redenen waarom dierenarts assistenten geweldig zijn

Deze blog is een ode aan alle dierenartsassistenten die zo hard werken in een tak van de gezondheidszorg waar men vaak een verkeerd beeld van heeft. Waarom dierenartsassistenten onmisbaar zijn voor de dierenarts, de dieren en de klanten.
Met een gratis e-book die je kunt downloaden.

Drie van de grootste missers die wij in de spreekkamer tegenkomen bij aanschaf van een pup

In deze blog drie redenen om vóór aanschaf van een pup eerst langs je dierenarts te gaan om je goed voor te bereiden zodat je de kans op een miskoop enorm verkleint. Alle Sterkliniek dierenartsen bieden een pre-consult aan bij aanschaf van een nieuwe hond of pup. 

Ja ik dacht ik laat hem nog even goed uit voor de operatie

Ze bedoelde het goed als voorbereiding op een operatie. Ik laat de hond nog even goed uit voor de operatie maar dat had niet de uitwerking wat mevrouw bedacht had.

Je kinderen meenemen naar de dierenarts als bliksemafleider

Dat je als moeder je schattige kinderen meeneemt naar de dierenarts. En wij twee niet luisterende kleine duiveltjes in kinderkleding zien en de dokter zich opwerpt als reddende engel voor de kat. 

Moeten jullie nooit huilen?

Moeten jullie nooit huilen? Die vraag krijgen we geregeld en inderdaad weten we ons bijna altijd wel professioneel te gedragen. Maar dat lukt ons niet altijd omdat we mensen zijn en geen machines.

En ja ik heb een keer tranen met tuiten gehuild. Ik weet het nog als de dag van gisteren.

KLIK, en de hond loopt los door de spreekkamer

Er is een bepaald slag mensen die de afspraak bij de dierenarts door een andere bril ziet dan wij dat doen. Zij zien het als een leuk uitje met een training voor de hond.

Een dierenarts mag nooit ziek zijn

We staan er nooit bij stil, dat een dierenarts ook wel eens ziek kan zijn. Gelukkig gebeurt het bijna nooit maar als het gebeurt dan zijn de reacties nogal eigenaardig. 

Onze hond heeft diarree en mijn man is er schijtziek van!

Sommige diarree klachten ontstaan zonder dat je dier ziek is en kunnen daardoor knap lastig zijn. Hoe je van dunne plakpoep een mooie harde drol kan maken op een simpele manier. 

Hoe hou je huisdieren gezond met zo min mogelijk medicatie of dierenarts bezoeken?

In deze blog lees je over onze missie en waarom wij juist als dierenkliniek de keuze hebben gemaakt om reguliere geneeskunde samen te laten werken met alternatieve geneeskunde. Een manier die gericht is op het gezond maken en houden van onze huisdieren.